Blog

Familiehypotheek

Tips & Advies

Zo maak je een familie-hypotheek bespreekbaar

Hoe benader je financiers voor een vrienden of familiehypotheek?

Dit blog gaat over het onderwerp dat het meeste ter sprake komt tijdens informatiegesprekken tussen Jens en klanten. “Hoe  ga je het gesprek aan met jouw beoogde financiers in een vrienden of familiehypotheek”. Nederlanders zijn nou eenmaal niet gewend om over geld te praten. En zeker niet met vrienden en familie. Toch leren wij van onze klanten dat dit gesprek veel makkelijker gaat dan je zou denken. Ontdek hier hoe dat zit.

Niet bedelen maar brengen

Veel mensen voelen zich ongemakkelijk als het gaat om het bespreken van geld lenen voor een huis met vrienden, kennissen of familie. Maar eigenlijk is dat niet nodig. De mensen in je omgeving hebben hun geld op de bank staan en verdienen daar nauwelijks rente mee. Beleggen brengt ook serieuze risico’s met zich mee. Het is moeilijk om financiële producten te vinden die weinig risico hebben, een goed rendement opleveren en lage kosten hebben. En dat is nu precies wat een hypotheek kenmerkt.

Je huis als waarborg

Waarom is het risico voor financiers dan zo laag? Nou, dat komt doordat de lening wordt gedekt door je woning, ook wel het onderpand genoemd. Zelfs als je niet meer in staat bent om te betalen, kan de financier het geleende geld terugkrijgen door de woning te verkopen (afhankelijk van de verhouding tussen je lening en de waarde van de woning). Bovendien ben je ook nog persoonlijk verantwoordelijk voor eventuele resterende schulden. Dit betekent dat de financiers een enorme mate van zekerheid hebben.

Iedereen wil van betekenis zijn voor een ander

Bij Jens hebben we niet alleen leners, maar ook veel financiers. Wat hebben ze gemeen? Ze vinden het belangrijk om betekenis te geven aan hun vermogen. Met een goed gevulde bankrekening kun je van alles doen. Maar iets doen wat echt een verschil maakt, is veel leuker dan investeren in anonieme vastgoedprojecten of de beurs. Helaas realiseren leners zich dit vaak niet. Ze denken dat financiers alleen maar kijken naar risico en rendement. Of ze denken dat de financiers het maar vervelend vinden allemaal. 

Natuurlijk is iedereen anders, maar de meeste mensen vinden het fijn om iets te betekenen voor anderen, vooral voor de mensen die ze kennen. En de plek waar je woont en herinneringen opbouwt, is van groot belang. Het beïnvloedt de koers van je leven. Daar een bijdrage aan leveren en van waarde zijn, is ontzettend waardevol voor veel financiers. Zeker als de financiële voorwaarden ook nog eens  gunstig zijn, zoals dat bij een familiehypotheek het geval is.

Jens noemen maakt het makkelijker

De centrale angst voor heel veel mensen is dat geld en relatie door elkaar gaan lopen. En dat is precies waarom Jens bestaat. Jens zorgt voor zakelijke afspraken, professionele begeleiding en een administratie die waterdicht is. Het kan daarom enorm helpen als je bij je financier verwijst naar Jens. Noem niet alleen dat je een hypotheek in eigen kring wilt lenen, maar ook dat je ervoor wilt kiezen om dat zakelijk en professioneel aan te pakken. Wij horen vaak terug dat de lener in het begin verwijst naar Jens bij de beoogde financier(s). Op jens.nl is het onderdeel ‘Investeren’ volledig toegeschreven op financiers en investeerders. Zo kunnen zij zich verdiepen in de voor-en nadelen van het financieren van een hypotheek (in eigen kring). Daarmee wordt het vaak een stuk minder spannend, en krijgt een financier vertrouwen om er werk van te maken.

Denk niet te klein!

“Een familiehypotheek? Dat is iets voor mensen met een rijke vader”. Dat gaat absoluut niet op. Bij Jens zien we heel veel hypotheken tussen mensen met een heel andere relatie. Zo hebben wij ondernemers als klant die hun woninghypotheek hebben aangeboden aan bevriende ondernemers. Er stappen dan vaak meerdere financiers in die samen de hypotheek uitlenen. We zien werkgevers die een vaste medewerker helpen door financier te worden in een hypotheek. Verre familie of juist vrienden die het financieel goed hebben en een andere vriend te hulp komen. Het komt zelfs voor dat mensen die elkaar alleen online kennen samen tot een hypotheek komen. De verbindende factor tussen onze lenende klanten die zonder rijke familie toch een hypotheek hebben gefinancierd is dat zij het gesprek durven aangaan met de mensen om hun heen.

Stappenplan: Hoe vind je zelf financiers voor jouw hypotheek?

 

1) Maak een lijstje van mensen waarvan jij denkt dat ze vermogen hebben of kunnen hebben. Zoek niet perse naar mensen die jouw volledige hypotheek kunnen financieren. Bij Jens combineer je eenvoudig meerdere financiers binnen één hypotheek. Vind jij uiteindelijk meerdere financiers dan is dat even goed als wanneer je één financier vindt.

2) Kies een goede benadering, die past bij de relatie. Je oma zal verwachten dat je op de koffie komt om dit te bespreken, terwijl een bevriende ondernemer misschien een e-mail op prijs stelt. Kies een manier van communiceren die past bij jullie relatie.

3) Schrijf een korte pitch. Schrijf bijvoorbeeld een e-mail waarin je jouw voornemen om een woning te kopen uiteenzet. Benoem wat het voor je betekent als je in deze woning kan gaan leven. Het is ook slim om te benoemen waarom je voor een familiehypotheek kiest en niet voor een bank kiest (of kunt kiezen). Houd je e-mail helder en concreet, maar vergeet niet de menselijke kant te benoemen. Zoals we hier uitleggen: particuliere financiers kiezen niet alleen voor rendement, maar ook voor betekenis.

4) Als je gaat e-mailen, probeer dat dan eerst bij enkele mensen die op je lijstje staan. Benader deze mensen daarna ook persoonlijk, bijvoorbeeld na een week (als je nog geen reactie hebt gekregen). Wees niet bescheiden. Vraag hen om feedback. Wat vonden ze van je e-mail? Wat vinden ze van je idee? Leer hiervan en pas zonodig jouw ‘pitch’ aan. Zo zorg je dat jouw verhaal goed overkomt op de mensen die jij benadert.

5) Als een potentiële financier interesse heeft kun je altijd een gesprek met Jens erbij aanvragen. Vaak helpt het als de financier zijn vragen persoonlijk kan stellen aan Jens. Je mag ook in een vroeg stadium al aangeven dat Jens er is voor lener én financier. Zowel in het voorstadium als tijdens de looptijd van de hypotheek.

6) Bied aan dat je graag bereid bent om informatie te delen. Zeker als de financier wat verder van je afstaat is dat van belang. Het kan ongemakkelijk zijn voor jouw financier om zelf te vragen om een taxatierapport van de woning, of een loonstrookje. Begin hier dus zelf over: Zo weet jouw financier dat hij/zij zich niet hoeft te schamen als hij/zij zich wat zakelijker opstelt. Je hebt ook niks te verbergen.

7) Onze laatste tip: verdiep je goed in familiehypotheken. Lees onze website goed door. Want we delen veel informatie. Zo kom je goed voorbereid in gesprek met jouw beoogde financiers. In je voorbereiding denken wij graag met je mee: Een informatiegesprek is kosteloos en vrijblijvend, en eenvoudig online in te plannen via jens.nl. Door je te verdiepen laat je aan financiers zien dat je er serieus over hebt nagedacht. Ook dat schept vertrouwen.

Plan belafspraak

  • Laagdrempelig persoonlijk contact
  • Kosteloos en vrijblijvend
  • Ruimte voor jouw vragen

Keuzehulp

  • Online situatie-check
  • Kosteloos en vrijblijvend
  • Helder advies in 2 minuten

Start je aanvraag

  • Stap-voor-stap aanvragen
  • Professioneel begeleid
  • Jouw alternatieve hypotheek goed geregeld