Lenen

Hypotheken in eigen kring

Met de expertise van Jens

Hypotheken in eigen kring

Met de expertise van Jens

Mijn oom wilde mijn hypotheek wel financieren. Als je geld leent binnen de familie, wil je niet dat er ooit gedoe ontstaat. Daarom koos ik voor Jens.

~ Marco – Lener – Jens Familiehypotheek Premium

Dit is de Jens Familiehypotheek

Een hypotheek bij vrienden of familie die klopt.

Bewezen expertise

Jens is dé leidende expert in familiehypotheken. Onze unieke aktes zijn de standaard voor professioneel opgezette hypotheken in eigen kring.

Volledig ontzorgd

Het aanvraagproces van Jens helpt je in overzichtelijke stappen van start naar hypotheek. Ook als je niet thuis bent in hypotheken.

Administratie

Ga je voor overzicht en zekerheid? Dan administreer je de hypotheek bij Jens. Volledige ontzorging en altijd een kloppende administratie.

Aanvraagproces

Zo sluit je een familiehypotheek via Jens.

Aanvraag vrijblijvend starten

Je wil je hypotheek deels- of geheel lenen bij vrienden, familie of kennissen. Dan start je jouw aanvraag. Je maakt een account aan bij Jens. Dit is kosteloos en vrijblijvend. Je start je aanvraag met het selecteren van de dienst die je wilt gebruiken, zoals bijvoorbeeld de Jens Familiehypotheek Premium.

Start je aanvraag

Stel je account in

Je doorloopt 3 eenvoudige stappen. Je kiest de dienst, bekijkt een video over de gekozen dienst waarna je jouw persoonsgegevens deelt. Je account is nu volledig ingesteld en je bent klaar om je hypotheek samen te stellen in Jens Aanvraag Dashboard.

Afbeelding van het tabblad betalingen in Jens Dashboard

Familiehypotheek samenstellen

In overzichtelijke stappen configureer je nu je hypotheek. Je ziet steeds welke stappen je nog moet nemen, en welke je voltooid hebt. In de 'Basisaanvraag' stel je de hypotheek samen, je kunt elk type hypotheek kiezen: van tweede hypotheek tot volledige woningfinanciering. Je verdeelt je hypotheek over één of meer financiers uit eigen kring. Als jij er klaar voor bent nodig je hen via Jens Aanvraag Dashboard uit om hun financiers-account te maken. Je bent steeds zelf in controle over elke stap.

Akte van geldlening

Je aanvraag is volledig en je financiers hebben zich geregistreerd. Je bepaalt zelf of je de hypotheek notarieel laat inschrijven of dat de woningfinanciering onderhands wordt aangegaan. Jens toont jouw op maat gesneden akte van geldlening. Je tekent de akte van geldlening via Jens Aanvraag Dashboard met een digitale rechtsgeldige handtekening. Geen gedoe met printers. 

Afbeelding van het tabblad betalingen in Jens Dashboard

Hypotheek gaat in

Op de ingangsdatum start de hypotheek. Koos je voor de Jens Familiehypotheek Premium? Dan wordt op de ingangsdatum automatisch Jens Dashboard voor hypotheekbeheer geactiveerd. Zolang de hypotheek loopt zorgt Jens voor een kloppende administratie. En moet er iets gebeuren? Dan krijg je een notificatie. Met recht een zorgeloze familiehypotheek.

Bekijk hier alle functies van Jens Dashboard

Plan belafspraak

  • Aandacht voor jouw vragen over familiehypotheken
  • Kosteloos en vrijblijvend
  • Direct inplannen

Keuzehulp

  • Online situatie-check
  • Kosteloos en vrijblijvend
  • Helder advies in 2 minuten

Start je aanvraag

  • Stap-voor-stap aanvragen
  • Professioneel begeleid
  • Jouw familiehypotheek goed geregeld

Onze Familiehypotheek oplossingen

Overzichtelijk vergeleken.

Jens Familiehypotheek Premium
Jens Familiehypotheek Basic
Type hypotheek
Type hypotheek financiering in eigen kring
Type hypotheek financiering in eigen kring
Stap-voor-stap eenvoudig aanvragen
Stap-voor-stap eenvoudig aanvragen
Stap-voor-stap eenvoudig aanvragen
Professionele akte van geldlening
Professionele akte van geldlening
Professionele akte van geldlening
Persoonlijke begeleiding bij aanvraag
Persoonlijke begeleiding bij aanvraag Tot 1 uur inclusief
Persoonlijke begeleiding bij aanvraag
Akte van hypotheek
Akte van hypotheek Vrije keuze
Akte van hypotheek Vrije keuze
Bouwdepot mogelijk
Bouwdepot mogelijk
Bouwdepot mogelijk
Administratie via Jens Dashboard
Administratie via Jens Dashboard
Administratie via Jens Dashboard
Service en support tijdens looptijd
Service en support tijdens looptijd
Service en support tijdens looptijd
Afsluitkosten
Afsluitkosten € 695
Afsluitkosten € 495
Administratiekosten
Administratiekosten € 9 p/m
Administratiekosten n.v.t.

Dit zeggen onze klanten

10

Mijn doel was om in een bosrijke omgeving dicht bij het vliegveld te wonen vanwege mijn vliegopleiding. Banken wilden een recreatiewoning niet financieren, dus koos ik voor Jens. Dankzij de Jens Netwerkhypotheek en efficiënte communicatie via WhatsApp kon ik mijn woonwens snel en soepel realiseren. De ondersteuning van Jens was heel fijn.

Bas

Lener - Jens Netwerkhypotheek

1
10

Ik vond mijn droomhuis tussen Utrecht en Amsterdam, maar de bank wilde mij niet helpen door een kleine en oude BKR-notering. Ik heb geen rijke familie of vrienden, maar met de hulp van Jens heb ik zelf financiers gevonden voor mijn hypotheek. Zo kwam mijn droom om samen met mijn partner in een fijn huis te gaan wonen uit.

Stéphan

Lener - Jens Familiehypotheek

1
9

Marijke en Gerard werken jaren hard aan een collectief nieuwbouwproject. Het is hun droom om hun aanstaande pensioen daar te gaan genieten. Maar net als alles rond lijkt, trekt de bank zich met veel kabaal terug. Een deceptie dreigt tot ze via via Jens op het spoor komen. Samen met Jens mobiliseren ze de financiers om hun pensioendroom te redden.

Marijke en Gerard

Leners- Jens Netwerkhypotheek

1
10

Als zelfstandig ondernemer wilde ik mijn pensioenreserve niet riskeren, maar besloot toch via Jens geld uit te lenen om een bevriend stel te helpen met hun overbruggingshypotheek. Na contact met een medewerker en documentatiebeoordeling voelde ik vertrouwen. Jens biedt redelijke rentetarieven en solide rendement op spaargeld, zonder onnodige risico's.

Catharina

Financier - Jens Netwerkhypotheek

10

Ondernemer Niels en zijn vrouw Jelske kochten een opknap huis in Utrecht. De bank liet hen maandenlang documenten en bewijzen aanleveren, voordat de hypotheek rond kwam. Toen de verbouwing duurder uitviel, bleek dat de gegevens uit de eerste aanvraag niet meer geldig waren. Alles opnieuw dus. Een bevriende ondernemer bood uitkomst.

Niels en Jelske

Lener- Jens Familiehypotheek

1
9

Ik heb lange tijd in een grote stad gewoond. Met mijn gezin wilde ik graag in een groene en rustigere omgeving gaan wonen. Ik ben ondernemer en bij de bank vond ik geen passende oplossing. Een goede kennis van me bood uitkomst. Toen hij Jens vond was ik al snel enthousiast. Onze bedoeling om de hypotheek goed vast te leggen vonden we bij Jens.

Daan

Lener - Jens Familiehypotheek

10

Onze zoon wilde een huis dat al binnen de familie zat kopen. Wij wilden hem helpen maar de situatie was uitdagend. We vonden Jens toen we op het punt van opgeven stonden, omdat de situatie te complex was en verschillende experts vastliepen en ons niet langer konden helpen. Dankzij Jens hebben we deze patstelling doorbroken.

Vydia en Hassan

Financier - Jens Familiehypotheek

1
9

Mijn partner en ik wilden ons droomhuis kopen. Bij de bank liepen we als starter vast. Jens heeft ons geholpen met onze financiering binnen de familie. Ik ben met name blij over de bereikbaarheid en snelheid waarmee we geholpen zijn. Als starter was ik niet thuis in hypotheken en dankzij Jens heb ik met vertrouwen gefinancierd in eigen kring.

Tessa

Lener - Jens Familiehypotheek

10

Toen mijn neven vastliepen in het vinden van een betaalbare woning, ben ik te hulp gekomen. Een zelfbewoningsplicht en de hoge overdrachtsbelasting hielden mij tegen om een pand te kopen en aan hen te verhuren. Via Jens vond ik de professionele begeleiding en expertise om mijn neven in staat te stellen de woning zelf te kopen.

Geert Jan

Financier - Jens Familiehypotheek

4
5

Vragen

en heldere antwoorden.

Wat is een familiehypotheek?

Een Familiehypotheek is een hypotheek tussen mensen. De term familiehypotheek klopt eigenlijk niet, want je hoeft geen familie te zijn. Het uitgangspunt bij een familiehypotheek is dat je elkaar al kent. Vrienden, kennissen, zakenrelaties: Ze kunnen allemaal optreden als financier in een familiehypotheek. Bij Jens kun je daarbij meerdere financiers verbinden in één hypotheek. Je hoeft dus niet het volledige bedrag bij één persoon te lenen. Meerdere vrienden, familieleden en kennissen kunnen samen het totaalbedrag (de hoofdsom) uitlenen. 

Heb je hypotheekrenteaftrek in een familiehypotheek?

Ja. Fiscaal wordt een familiehypotheek behandeld als elke andere hypotheek. Je moet wel “zakelijke voorwaarden” hanteren. Dat betekent bijvoorbeeld dat je hypotheekrente niet te hoog of juist te laag mag zijn. Ook moet je een deugdelijke administratie voeren en net als bij een bankhypotheek moet je tijdig je rente hernieuwen aan het einde van de rentevastperiode. Jens zorgt ervoor dat jouw hypotheek aan alle regels en voorwaarden voldoet. Ook kun je bij Jens de hypotheekadministratie voeren in Jens Dashboard. Zo blijft de familiehypotheek altijd fiscaal acceptabel en administratief correct.

Kan ik een bouwdepot hebben bij een familiehypotheek voor (ver)bouw of nieuwbouw?

Als je een grote verbouwing gaat doen of een nieuwbouwwoning koopt dan is het zeer wenselijk om een bouwdepot te gebruiken. Dit is bij een familiehypotheek normaal echter niet mogelijk. Bij Jens kan dit wel met Jens Bouwbudget Manager.

Wat is een bouwdepot? 

Bij een bouwdepot wordt een deel van de hypotheek door de bank op een geblokkeerde spaarrekening gezet. Meestal vergoedt de bank op die spaarrekening een rente die gelijk is aan de rente die wordt betaald op de hypotheek. Dit betekent dat op de opnamedatum van de hypoheek je wel de gehele hypotheek direct opneemt, maar dat je niet direct de volledige rentelast betaalt. Een bijkomend voordeel voor de geldverstrekker is dat zij controle hebben over de uitgaven. Je moet als lener facturen overleggen aan de bank om bedragen uit het bouwdepot op te kunnen nemen.

Waarom kan ik zelf geen bouwdepot toepassen in een familiehypotheek

Bij een familiehypotheek komen de financiers uit eigen kring. Zij hebben niet zoals de bank de mogelijkheid om een geblokkeerde spaarrekening te openen, en hier uitbetalingen uit te doen. Dit betekent dat normaliter bij een familiehypotheek, op de eerste dag, de totale hypotheek moet worden opgenomen. Zeer nadelig want dit levert direct de volledige lasten op voor de lener in de familiehypotheek. Daarbij heeft de financier geen grip op de besteding van de gelden. In theorie zou de lener dus een Ferrari kunnen gaan kopen.

Oplossing: Jens Bouwbudget Manager

Jens heeft een slimme oplossing gemaakt. Een oplossing die beter is dan het bouwdepot van de bank. Hoe het werkt? Tijdens je aanvraag kies je optioneel voor ‘Jens Bouwbudget Manager’. Een deel (of het geheel) van de hypotheek dat je aanmerkt als bouwbudget wordt niet direct opgenomen. Zodra de lener een opname wil doen uit het Bouwbudget, doet hij een opname in Jens Dashboard (het administratiesysteem van Jens). Hierbij upload de lener de onderliggende factuur. De financier krijgt een notificatie dat er een opname is verzocht. Hij controleert de factuur in Jens Dashboard en betaalt de opname uit aan de lener. Op dat moment creëert Jens een nieuw leningdeel binnen de hypotheek. Dat betekent dat over de opname vanaf dat moment rente en  aflossing betaald wordt. De bedragen die nog niet zijn opgenomen betaalt de lener geen rente over -en anders dan bij de bank- ook geen aflossing.

Hoe lang loopt Jens Bouwbudget Manager?

Jens Bouwbudget Manager wordt contractueel altijd overeengekomen voor een periode van 36 maanden. Daarna eindigt het Bouwbudget altijd. Als de bouw eerder is voltooid of het budget is eerder volledig benut, dan eindigt het Bouwbudget automatisch. De lener beeindigd het bouwbudget zelf.

Als ik veel opnamen doe, eindig ik dan met heel veel lossen leningdelen?

Tijdens de bouw wordt voor elke opname inderdaad een nieuw leningdeel gemaakt in de administratie van Jens. Heel prettig want zo ontstaat een waterdichte administratie, met kloppende hoofdsommen. En kloppende jaaroverzichten. Zodra het bouwbudghet eindigt, herverpakt Jens automatisch al deze losse leningdelen. Het aantal leningdelen wordt weer teruggebracht tot het aantal leningdelen bij de start. De meeste klanten met Jens Bouwbudget Manager bouwen gedurende de bouw 10 tot 15 leningdelen op, en eindigen met 1 of 2 leningdelen na beeindiging van Bouwbudget Manager.

Samenvattend

Met Jens Bouwbudget Manager voorkomt de lener dubbele lasten. De financier ervaart grip over de uitgaven, juist omdat het vaak om veel geld gaat is dat niet onbelangrijk. De administratie is perfect herleidbaar. Alle transacties zijn ook voor toekomstige bewijslast naar de fiscus perfect gedocumenteerd. En alle afspraken liggen duidelijk vast in de unieke akte van geldlening die Jens jullie levert.

Jens Bouwbudget Manager is alleen beschikbaar in combinatie met de Jens Familiehypotheek Premium. De kosten bekijk je hier.

Meer lezen? Lees ons Blog over Jens Bouwbudget Manager

Is een familiehypotheek alleen voor rijke mensen?

Nee!

Natuurlijk is het prettig als iemand in je directe omgeving alleen jouw volledige hypotheek kan financieren. Voor een deel van de klanten bij Jens is dit de uitgangssituatie. Maar net zoveel klanten van Jens “durven te vragen”. Bij Jens maakt het niet uit of je 1 of 7 financiers hebt. Jens organiseert jouw hypotheek met meer financiers met hetzelfde gemak. Een hypotheek uit meerdere deelfinancieringen maakt dat je niet één iemand met diepe zakken nodig hebt. En daarmee wordt een hypotheek in eigen kring haalbaar voor heel veel mensen die het initiatief durven nemen.

Is het ongemakkelijk om met vrienden of familie te praten over het lenen van een hypotheek?

Misschien wel een beetje. Nederlanders moeten zich vaak over een drempel zetten om het gesprek over hypotheken in eigen kring aan te gaan. Maar eigenlijk is dat niet terecht. Ga maar na. Mensen met spaargeld krijgen daar nauwelijks spaarrente voor. Als ze gaan beleggen lopen ze meestal behoorlijke risico’s. Een hypotheek is daarentegen een super veilige investering. Zo wordt de hypotheeklening gedekt door het onderpand (de woning). De hypotheekrente is veel hoger dan de spaarrente. En als lener betaal je maandelijks rente en aflossing, waardoor de financier maandelijks een behoorlijke bijschrijving op z’n rekening ontvangt. Ga dus altijd het gesprek aan. En realiseer je dat je niet alleen iets komt halen, maar vooral iets komt brengen. Een mooie investering, met hoge zekerheid en een goed rendement. En nog belangrijker: heel veel mensen geven liever betekenis aan hun geld. Jouw woondroom helpen realiseren is veel leuker dan investeren in een Japanse autofabriek.

Kan ik de hypotheekadministratie ook zelf doen?

Ja dat kan. Heb je die voorkeur? Met de Jens Familiehypotheek Basic levert Jens jou het gemak van ons aanvraagproces en levert Jens je alleen de juridisch waterdichte aktes. Daarna regel je de administratie en eventuele notariële inschrijving zelf. 

Voor wie is dit geschikt?
Ben je handig met fiscaliteiten? En vaardig in Excel? Dan is het heel goed mogelijk om je eigen hypotheekadministratie te voeren. Er zijn wel een aantal zaken belangrijk als je dit overweegt:

1) Houd de administratie goed bij
Een hypotheek loopt tot wel 30 jaar. Bij de start zijn mensen vaak vol goede moed. Maar jaar-na-jaar fiscale overzichten maken en de boel bijhouden leidt soms tot het verslonsen van de administratie. Omdat de fiscus meekijkt is dat onhandig en risicovol. Blijf dus gedisciplineerd de administratie bijhouden

2) Vergeet de rentevastperiode niet
Bij familiehypotheken hebben mensen vaak niet door dat de rentevastperiode verloopt. Er is immers geen bank die je hieraan herinnert, en het moment van rente hernieuwen ligt vaak ver in de toekomst. Vergeet dit niet, want een verlopen rentevastperiode kan grote consequenties hebben. Meestal is de marktrente tegen die tijd verandert, waardoor je zonder renteherziening ongemerkt een “onzakelijke hypotheekrente” betaalt. Dit kan boetes van de fiscus opleveren. Ook kan de fiscus de onder- of overrente aanmerken als schenking en met terugwerkende kracht en belastingrente schenkbelasting vorderen. Bij de start van de nieuwe rentevastperiode moet je vanzelfsprekend een nieuwe annuïteitentabel maken.

3) Zorg voor correcte berekeningen
Doe je een extra aflossing tussentijds? Dan moet je de maandtermijnen opnieuw uitrekenen. Je moet dus het dagsaldo berekenen op de dag van de extra aflossing en op basis van dat saldo een nieuwe annuïteitentabel opmaken. Alleen zo betaal je de juiste maandtermijnen.

Er zijn nog veel andere zaken om te overwegen. Heb jij liever een zorgeloze familiehypotheek? Alle bovenstaande aandachtspunten vermijd je met Jens Dashboard. De zorgeloze administratie voor familiehypotheken.