Garantie op financiering: Weten waar je aan toe bent.

Je hypotheek financieren bij particuliere investeerders via Jens is een spannend traject. Jens beoordeelt je aanvraag zorgvuldig en op basis van onze ervaring kunnen we goed inschatten of je kansen goed liggen. Maar een garantie op succes kon niet gegeven worden. Dat is met name lastig als je een woning koopt, en dus te maken hebt met ontbindende voorwaarden. Want als je bijvoorbeeld 6 weken voorbehoud van financiering hebt, dan is er niet heel veel tijd voor de financieringscampagne.

Daarom biedt Jens nu de mogelijkheid om een succesvolle financiering te garanderen. Het financieringstraject werkt exact hetzelfde als zonder garantie met één verschil: Als na een afgesproken periode de financieringskans nog niet op 100% staat, wordt deze op dat moment alsnog volgeschreven door ‘backup-financiers’. Je weet dus vooraf dat je financiering zal slagen.

Hoe vraag ik een ‘Garantie op financiering’ aan?

De aanvraag van je Jens Netwerkhypotheek werkt hetzelfde als normaal. Je gaat dus naar Jens.nl en start de aanvraag. Je deelt gegevens. Jens beoordeelt de haalbaarheid zoals altijd. Zo moet je er financieel goed voor staan, de gemiddeld hogere rente moet passen bij je mogelijkheden, en de gemiddeld korte looptijd moet passen bij jouw horizon. Wil je daar meer over weten? Vul dan de keuzehulp in voor een advies op maat.

Als Jens jouw aanvraag aanneemt, vragen we je of je de garantie wilt gebruiken. Wil je dat? Dan vragen we de garantie aan. Meestal wordt deze toegekend. Is dat niet zo? Dan kan je nog steeds je hypotheek via Jens financieren. De vraag of Jens jouw financiering wil publiceren staat namelijk los van de vraag of er een garantie wordt afgegeven.

Wat kost een ‘Garantie op financiering’?

De garantie kost 1% van de te financieren hoofdsom. Omdat je bij Jens minimaal 20% in eigen kring moet financieren, worden de garantiekosten hier niet over berekend. Het verzoek tot een garantie kost niets. Wordt de garantie niet toegekend, dan betaal je ook niets. Wordt de garantie wel toegekend, dan betaal je deze kosten vooraf; dus voordat de financieringskans online komt. Als de campagne zonder dat de garantie-investeerders moeten instappen succesvol? Dan ontvang je 50% van de kosten terug.

Een voorbeeld:

Jan financiert zijn koopwoning. Zijn totale uitgave is 500.000 euro. Hij financiert 200.000 euro in eigen kring bij zijn oom en een vriend. Jan krijgt daarom een financieringskans bij Jens voor de resterende 300.000 euro, voor dat bedrag zoekt hij particuliere investeerders. Jan besluit de ‘Garantie op financiering’ aan te vragen. Dit kost hem 3.000 euro, namelijk 1% van zijn financieringsverzoek via Jens. Jan zijn financiering gaat op 1 februari online. De maximale duur is overeengekomen op 4 weken. Na 4 weken is er voor 240.000 euro ingeschreven, 60.000 euro staat nog open. De campagne wordt afgerond en de openstaande 60.000 euro wordt per direct volschreven. De financiering is succesvol.

Wat betekent de garantie voor mijn rente?

Bij Jens werkt een financieringscampagne altijd hetzelfde. Je start met een renteaanbod in de financieringskans die goed is maar niet overdreven hoog. Een goede aantrekkelijke rente dus. Jens maakt elke 7 tot 10 dagen met jou de balans op. Als de financiering volloopt veranderen we niets. Maar blijft het achter dan verhogen we de rente. We bekijken dan weer samen 7 tot 10 dagen het effect en maken dan opnieuw de balans op. Dit proces herhaalt zich tot de hypotheek is volschreven. Het kan dus betekenen dat je start met een rente van 6,75% maar gaande de campagne dit aanbod verhoogt tot eerst 7,25% en later 7,50%. Het Jens platform gaat uit van marktwerking. Jouw financieringskans zal bij een bepaalde rente markt vinden. 

Als je met een garantie werkt wordt de garantie afgegeven op een vooraf afgesproken rentepercentage. Bijvoorbeeld op 7,50%. Dit betekent dat als de campagne loopt, de rente niet verder wordt verhoogd dan de garantie-rente. Als na de overeengekomen campagne-tijd (van bijvoorbeeld 4 weken) de financiering ondanks de tussentijdse verhogingen niet is volschreven, wordt op de garantie-rente de missende financiering volschreven. 

Voor de rente verandert er dus niets. Jens werkt met jou zoals we dat altijd doen. Het enige verschil is dat de verhogingen wat eerder stoppen, omdat de garantie-rente wordt bereikt. In de gewenste situatie wordt de financiering echter ruim voordat de garantie-rente wordt bereikt al volschreven. In een ideale situatie wordt de garantie dus nooit gebruikt, en ontvang je 50% van de kosten van jouw garantie terug.

Moet ik wel of niet voor een garantie kiezen?

De vraag of je de garantie moet gebruiken kun je alleen zelf beantwoorden. Het is een ‘peace of mind’ service die ervoor zorgt dat je van te voren weet waar je aan toe bent. Met name als er veel afhangt van de koop, kan het verstandig zijn om de garantie te gebruiken. Want Jens garandeert niet dat financieringen slagen. Daarnaast is het slim om de garantie te gebruiken als je te maken hebt met een harde deadline, bijvoorbeeld het verlopen van een voorbehoud van financiering. Als er een harde deadline is, is er minder ruimte om bijvoorbeeld de campagne te verlengen. Het moet dan vlot succesvol zijn, en als blijkt dat investeerders jouw hypotheek toch minder aantrekkelijk vinden is de conclusie dat je de koop moet ontbinden. In dat soort gevallen weet je met de garantie van financiering dat de koop ook in zo’n geval door kan gaan.

Is een alternatieve hypotheek wat voor jou? Je vraagt hem eenvoudig aan bij Jens.

Plan belafspraak

  • Laagdrempelig persoonlijk contact
  • Kosteloos en vrijblijvend
  • Ruimte voor jouw vragen

Keuzehulp

  • Online situatie-check
  • Kosteloos en vrijblijvend
  • Helder advies in 2 minuten

Start je aanvraag

  • Stap-voor-stap aanvragen
  • Professioneel begeleid
  • Jouw alternatieve hypotheek goed geregeld