Vydia en Hassan beoordeelt Jens met een

10

De ervaring van Vydia en Hassan

Na een verdrietige gebeurtenis proberen Hassan en Vydia een woning in de familie te houden door hun zoon hier te laten wonen. De opstapeling van erfkwesties en de familiehypotheek blijken te complex voor verschillende adviseurs waardoor Vydia en Hassan vastlopen. Net als ze de moed willen opgeven, en het huis willen gaan verkopen omdat het een 'mission impossible' lijkt stuit Vydia op Jens. Lees hun verhaal dat na veel uitdagingen uiteindelijk een positief einde kent.
Hoe beoordeel je de deskundigheid van Jens?
10
Hoe beoordeel je de snelheid waarmee je geholpen bent?
9
Hoe beoordeel je de service en klantvriendelijkheid?
10

We stonden op het punt om het huis te verkopen, omdat we compleet vastliepen.

Waarom ben je financier geworden in een familiehypotheek?

Bij ons begint de reis met een verdrietige omstandigheid. Een familielid overlijdt en wijzelf en andere familieleden wilden heel graag dat het huis in de familie zou blijven. Onze zoon wilde graag in het huis gaan wonen. Zo kwamen twee grote wensen bij elkaar. Een mooie woning voor onze zoon en het huis blijft in de familie. Omdat onze zoon nog jong is was een bankhypotheek geen optie. Wij maakten ons geen zorgen want hij werkt keihard en is goed op weg. Soms wordt wel gedacht dat je steenrijk moet zijn om je kinderen te helpen met een woningfinanciering. Voor ons geldt dat we ook hard werken voor ons geld en dat een “jubelton” niet tot de mogelijkheden behoort. Met een familiehypotheek konden we onze zoon helpen binnen onze mogelijkheden.

Hoe ben je bij Jens terechtgekomen?

Ik kende de de constructie van familiehypotheken. Het was eerst ons plan om zo’n constructie door de notaris op te laten zetten. Door de erfsituatie stonden we al in contact met een notaris namelijk. De hele erfenis, en de afhandeling daarvan werd steeds complexer. Er raakten meer adviseurs bij betrokken, maar niemand had het totaaloverzicht. En niemand nam de regie in handen. Dat resulteerde erin dat we van het kastje naar de muur werden gestuurd. Toen we Jens vonden via Google was dat eigenlijk onze laatste strohalm want we stonden op het punt om ons plan maar los te laten, en het huis te verkopen. Jens heeft onze zaak aangenomen en opgepakt. Hun fiscaal jurist heeft zich vastgebeten in onze zaak en eindelijk structuur gebracht en de patstelling doorbroken. Toen konden we eindelijk aan de slag met het vormgeven van de familiehypotheek, met Jens.

Fiscaal jurist Eric van Jens heeft alles voor ons betekend. Toen hij zich vastbeet in onze zaak keerde het geloof in een goede afloop terug.

Hoe verliepen jullie gesprekken met de lener?

Onze zoon was onbekend met hypotheekzaken. Hij is nog erg jong. Dus we zijn met hem om tafel gaan zitten. Want op jonge leeftijd een huis kopen heeft echt niet alleen voordelen. We hebben hem laten zien wat erbij komt kijken. Onderhoud, vaste lasten, al die dingen. En je legt je vast: Morgen op wereldreis gaan is ineens geen optie meer. We hebben dus de “mindere” kant van een woning kopen uitgebreid besproken zodat we er zeker van waren dat hij het overzag en dit echt wilde. Het werd ons duidelijk dat hij heel goed snapte waaraan hij begon. En dat hij volkomen achter deze keuze stond. Voor hem was de grootste zorg dat wij als ouders nadeel zouden ondervinden van de familiehypotheek. Hij was daarom erg blij dat Jens erbij kwam. Het gaf hem het vertrouwen dat de hypotheek zakelijk zou worden, waarbij hij voor zijn gevoel niet van ons zou profiteren.

Hoe heb je het afsluitproces ervaren?

Wij zoeken zaken goed uit. Zo hadden we het boek ‘Familiebank’ van de Consumentenbond besteld. We vonden het echter lastig om die inhoud naar onze praktijk te vertalen. Dat maakte dat we geen goed beeld hadden hoe we de familiehypotheek moesten opzetten. We leerden van Jens dat je zaken goed moet scheiden. Je mag bijvoorbeeld niet een te lage rente hanteren. Dat voelt tegennatuurlijk omdat je je zoon wilt helpen. Het uit elkaar houden van geldstromen en het toepassen van regels werd ons eigenlijk pas volledig duidelijk tijdens het afsluitproces van Jens. We hebben bij Jens ervaren dat we eindelijk echt gehoord werden. En dat we de heldere en volledige antwoorden kregen

We hebben altijd palmbomen in huis staan. We hebben onze zoon zo’n palmboom meegegeven toen hij zijn huis betrok. Zo zijn we altijd dichtbij.

In de groene omgeving rondom zijn woning voelt de zoon van Hassan en Vydia zich thuis

Welke tips of adviezen kun jij geven aan mensen die overwegen om financier te worden in een alternatieve hypotheek?

Allereerst hebben veel mensen die wij spreken helemaal niet door dat familiehypotheken een manier zijn om mensen die dichtbij je staan te helpen. We hopen dat meer mensen dit alternatief leren kennen, want het is een oplossing die een verschil kan maken. Wij hebben ervaren dat de drempel om in contact te komen met Jens heel laag is. Onze tip is dan ook om het gesprek aan te gaan met Jens. Ze luisteren echt naar je, denken mee en leveren maatwerk.

Wij vergelijken het vaak met een goede huisarts. Je wilt geen zalfje voor een zere teen, je hoopt op een huisarts die zich afvraagt waarom je teen pijn doet. Ben je te zwaar? Loop je op verkeerde schoenen? Die holistische insteek om niet alleen naar het symptoom te kijken maar onderliggende problemen op te lossen is de waarde die Jens voor ons heeft. Onze tip is dus dat ook als je situatie ingewikkeld lijkt en professionals vastlopen op je dossier, Jens je verder kan helpen. Dat gold in ieder geval voor ons.

Hoe gaat het nu met jullie?

We zijn ongelooflijk blij dat het allemaal goed is afgelopen. Oma is heel blij dat het huis in de familie is gebleven en onze zoon heeft een fijne plek om te wonen. We zijn met name heel blij dat na een lang en frustrerend traject, dat op niets leek uit te lopen we toch een positieve uitkomst hebben.