Geert Jan beoordeelt Jens met een

10

De ervaring van Geert Jan

Hij is de oom die we allemaal wel zouden willen hebben. Zijn neven zijn gevorderd in hun studie maar kunnen geen huis vinden in de stad waar zij studeren. Huren is gillend duur, kopen met een financiering bij de bank niet mogelijk. Daarop besluit Geert Jan samen met zijn zus de neven een hypotheek te verlenen.
Hoe beoordeel je de deskundigheid van Jens?
9
Hoe beoordeel je de snelheid waarmee je geholpen bent?
9
Hoe beoordeel je de service en klantvriendelijkheid?
10

Die jongens zijn zo blij met dat huis, dat hadden ze anders nooit kunnen doen

Waarom ben je financier geworden in een familiehypotheek?

Mijn neven wilden graag het huis uit. In de stad waar zij studeren is een groot gebrek aan betaalbare huisvesting. Hun situatie was niet doorsnee, ze wilden graag samen in een huis gaan wonen. De partner van een van de twee zou ook intrekken. Met elkaar konden zij de lasten goed dragen, maar voor de bank was het type inkomen en de samenstelling geen optie.

Mijn eerste gedachte was om een woning te kopen en deze te verhuren aan mijn neven. Dat leek mij een win-win situatie. Al snel bleek dat het gedroomde pand een zelfbewoningsplicht had, en er geen uitzondering voor familieleden gold. Daarmee verviel dus deze optie. Niet veel later ging ook nog eens de overdrachtsbelasting voor dit soort zogenaamde beleggingsaankopen fors omhoog. Terwijl mijn neven juist een vrijstelling van overdrachtsbelasting konden krijgen als jonge kopers.

Ik ben op Internet gaan speuren en vond zo de oplossing: Een familiehypotheek. Zo konden mijn neven het pand zelf kopen. Hiermee konden zij in een stijgende woningmarkt al tijdens hun studententijd wat overwaarde opbouwen, en de woonlasten werden voor hen acceptabel. Het blijft familie, je wilt geen gedoe over geld. Daarom ben ik echt blij met Jens.

Hoe ben je bij Jens terechtgekomen?

Ik ontdekte dat er weinig partijen zijn die zich specialiseren in alternatieve hypotheken zoals familiehypotheken. Via Google kwam ik bij Jens terecht. Ze hadden goede beoordelingen, en mijn zus en ik hadden een heel leuk gesprek met hen in Rotterdam. Toen waren we meteen overtuigd.  We zijn goed geadviseerd. Ik weet best veel van hypotheken, veel van wat ik had bedacht kon. Maar er waren ook wat juridische haken en ogen, daar was hun advies hard nodig. Dat hebben we uiteindelijk anders ingericht. Ik zou dat alleen op die manier niet gekund hebben. Niet zo gek natuurlijk, ik ben geen financieel adviseur.

Hoe mooi het ook is, je hebt gewoon een onafhankelijke partij nodig als er shit is.

Hoe heb je het afsluitproces ervaren?

Ik vond het prettig en soepel gaan, en informeel ook. Daar hou ik van. Ik vind het heel irritant als ik ingewikkelde digitale processen moet doorlopen. Bij banken ervaar ik dat vaak zo. Met zo’n algemeen nummer waar je nooit degene te spreken krijgt die je wilt spreken. Ik ben niet goed met computers, het feit dat het me gelukt is geeft wel aan dat het bij Jens relatief eenvoudig is om een familiehypotheek te regelen.

In deze Utrechtse wijk kochten de neven van Geert Jan hun appartement

Welke tips of adviezen kun jij geven aan mensen die overwegen om financier te worden in een alternatieve hypotheek?

Dat het prettig is om niet afhankelijk te zijn van banken en andere commerciële hypotheekverstrekkers met al hun regels en eisen. Het is fijn om iets te kunnen betekenen voor je naasten. En zonder dat het je iets kost, je ontvangt ten slotte een reële, marktconforme  hypotheekrente over het uitgeleende geld. Dus als je op deze manier je vermogen of financiële mogelijkheden om kan zetten in iets positiefs voor een ander, dan geeft dat een goed gevoel. Mijn neven zijn nog steeds heel blij met hun woning.

Wat wil je nog delen wat wij je niet gevraagd hebben?

Met familie heb je toch wel wat koudwatervrees. Je wilt gewoon echt geen gedoe. Ik vond het bijvoorbeeld belangrijk dat ik het 1e recht van hypotheek zou krijgen. Het gaat toch om veel geld en in het onwaarschijnlijke geval dat het misloopt wil ik niet achteraan aansluiten. Dat telde ook voor mijn neven, we wilden allemaal een goed geregelde en officiële hypotheek. Wat voor mij ook meespeelde waren de kosten. Ik had verwacht dat het veel duurder zou zijn, ik ben de tarieven van hypotheekverstrekkers gewend. Ik vind de tarieven van Jens echt meevallen.

Daarnaast is mijn ervaring met financiële instellingen dat er altijd wel kleine regels zijn die je vooraf dan niet duidelijk zijn en dan later van invloed zijn. Dat heb ik recent met mijn eigen hypotheek weer meegemaakt. Jens heeft zelf helemaal geen belang als het om de rente en aflossing gaat. Zij bemiddelen alleen. Dat maakt ze transparant en – zoals ik het heb ervaren – betrouwbaar.

“Mijn ervaring met financiële instellingen is dat er altijd wel kleine regels zijn die je vooraf niet duidelijk zijn en dan later van invloed zijn. Dat heb ik in eerdere hypotheken aan den lijve ondervonden. Wat fijn is aan Jens is dat het goed uit te leggen is, heel transparant.