Tessa beoordeelt Jens met een

9

De ervaring van Tessa

Als Tessa met haar partner een eerste woning wil kopen loopt ze vast bij de bank. Ze wil de stap naar een starters-appartement overslaan en direct een huis kopen om lang in te blijven wonen. Toekomstvast, zeg maar. Het was daarvoor al bekend dat in de familie mogelijkheden waren om te financieren. Omdat Tessa niet het type is dat tekent bij het kruisje ontdekt ze al snel dat hypotheken best ingewikkeld zijn, als je van de gebaande paden afwijkt.
Hoe beoordeel je de deskundigheid van Jens?
9
Hoe beoordeel je de snelheid waarmee je geholpen bent?
9
Hoe beoordeel je de service en klantvriendelijkheid?
9

Welke woonwens had je?

 We woonden in een huurhuis en wilden erg graag een eigen huis. Toekomstbestendig en prettiger. We hebben veel gekeken en gezocht en uiteindelijk vonden we een geweldige jaren ’30 woning in Amersfoort.

Over familiehypotheken is online zoveel zoveel informatie beschikbaar dat het al snel onoverzichtelijk werd.

Hoe ben je bij Jens terechtgekomen?

We kennen onze mogelijkheden, maar de bank dacht daar anders over. Het lukte dus niet om de hypotheek te krijgen. Ik wist dat het mogelijk was om in de familie de hypotheek te krijgen, maar ik wilde niet zomaar geld lenen, juist omdat het zo dichtbij komt. Ik houd van duidelijkheid en ik wil voorkomen dat er gedoe ontstaat in de toekomst. We hebben trouwens ook met een hypotheekadviseur gepraat. Alhoewel de uitkomst niet was wat we wilden -want een bankhypotheek was onze eerste voorkeur- vonden we die gesprekken wel waardevol. Mijn partner en ik zijn allebei niet thuis in hypotheken. Toen we onze opties verkenden en professionals spraken begonnen we het goed te snappen. Het was daarbij heel prettig dat Jens in het afsluitproces meekeek en meedacht.

Hoe heb je de financiers in eigen kring gevonden?

Een familielid had al voor we onze zinnen op een koophuis hadden gezet eens gezegd dat we bij hem konden aankloppen. Toen we bij de bank niet verder kwamen was die link dus snel gelegd. De financier stelde net als wij prijs op een professioneel opgezette hypotheek. Het scheelt dus dat we hier allemaal hetzelfde in stonden. Daarmee was ook de keuze voor Jens snel gemaakt. Jens biedt precies wat wij belangrijk vinden.

Voor we met de financier in gesprek gingen heeft Jens ons laten zien wat er komt kijken bij een Familiehypotheek.

Afbeelding van de jaren '30 woning van Tessa.

De karakteristieke jaren ’30 woning die Tessa samen met haar partner kocht.

Hoe verliep het afsluitproces?

Het afsluitproces zelf was goed. In ons geval moesten we snel schakelen omdat er meer kapers op de kust waren voor ons droomhuis. Jens was goed bereikbaar en flexibel. En juist omdat we dit voor de eerste keer deden hadden we vaak kleine checks of vragen. We kregen dan snel antwoord.

Tijdens het koopproces heb ik gevoeld dat de makelaar aan de “andere” kant stond, en opkwam voor de verkoper. Als particuliere starter had ik behoefte aan een partij die aan mijn kant stond, en vanuit mijn belangen redeneerde. Die rol heeft Jens vervult. Bij vlagen was het best spannend en Jens hielp me om zaken die echt belangrijk waren de aandacht te geven, maar veel dingen die dan standaard of normaal blijken te zijn -waar ik me zorgen over maakte- uit te leggen en te parkeren. Dat gaf me focus en rust.

Het was fijn om een adviseur te hebben die niet de makelaar of notaris was, en die echt aan onze kant stond.

Welke tips en adviezen kun jij andere leners geven?

Ga eens in gesprek met Jens. Ik vond het heel prettig om in de vroege fase, toen we voor het eerst overwogen om binnen de familie te lenen hierover te kunnen praten. Op dat moment werd me ook duidelijk dat er best nog wat komt kijken bij een familiehypotheek. Ik ben het type dat dingen goed uitzoekt. Online is er veel informatie te vinden, maar het wordt al snel ingewikkeld en er is zoveel informatie dat het lastig is om overzicht te houden.

Mijn tweede tip is om je er echt in te verdiepen. Wij hebben alle documenten echt gelezen. Mijn partner heeft zich met name verdiept in de akte. Wij vonden het allebei belangrijk -juist omdat we van familie gingen lenen- om het allemaal echt te doorgronden. Ik raad iedereen die dit overweegt aan om dat ook te doen. Want juist als je niet thuis bent in dit soort afspraken, is het goed als je weet waar je voor tekent. En hoe een een familiehypotheek werkt. Het zal mijn hobby niet worden, maar ik ben blij dat we die tijd eraan besteed hebben.

Onderaan de streep is het een gevoelskwestie. Luister naar je gevoel en kies een optie en partij waar je je goed bij voelt. Voor ons was dat deze wijze van financieren met Jens. 

Als je niet thuis bent in hypotheken, oriënteer je dan goed. Praat met verschillende experts en verken je opties.