Daan beoordeelt Jens met een

9

De ervaring van Daan

Ondernemer Daan start kort voor de Corona-pandemie zijn bedrijf. Niet de makkelijkste tijd. Gelukkig realiseert hij groei en investeert hij flink in zijn bedrijf. Dat levert een mooi bedrijf op, maar niet het plaatje waar de bank van houdt. Toch wil Daan nadat hij lang gehuurd heeft graag een huis kopen. Een vriend biedt uitkomst. Ze spreken direct uit dat de hypotheek goed opgezet moet worden. De hulp is een vriendendienst, de financiële afspraken moeten zakelijk worden.
Hoe beoordeel je de deskundigheid van Jens?
8
Hoe beoordeel je de snelheid waarmee je geholpen bent?
9
Hoe beoordeel je de service en klantvriendelijkheid?
10

Welke woonwens had je?

Ik heb lang gehuurd en mijn uitgangspunt was de wens om een huis te bezitten. Niet voor de ‘heb’, maar een woning bezitten is op termijn voordeliger. Ik vind het fijn om regie te hebben over hoe ik woon en verbeteringen aan mijn huis te kunnen doen , om het naar mijn wens te maken.

Het fijne aan een eigen huis is dat ik maandelijks afbetaal is dat het ooit helemaal van mij is. Als ondernemer zie ik het kwijtspelen van mijn woonlasten tegen de tijd dat ik met pensioen wil gaan, als een belangrijke bijdrage aan mijn financiële zekerheid. Dit alles viel samen met een wens van mijn vrouw en mij om met ons gezin naar groenere en meer rustige omgeving te verhuizen. We hebben namelijk lang in Den Haag gewoond. Meer ruimte, een fijne tuin en een rustiger woonomgeving waren onze speerpunten.

Mijn huurhuis voelde steeds meer als het weggooien van geld.

Hoe heb je de financiers in eigen kring gevonden?

Een goede kennis van me heeft heeft het goed gedaan in het bedrijfsleven. Toen ik mijn bedrijf startte bood hij me aan om te helpen, mocht dat nodig zijn. Ik heb daar geen gebruik van hoeven maken, maar hier werd wel een zaadje geplant. Toen ik bij het kopen van een huis vastliep in de woningfinanciering moest ik daaraan terugdenken. Ik heb hem toen benaderd en gevraagd of hij wellicht interesse had om financier te worden van mijn huis, in plaats van in mijn bedrijf. Dat vond hij een interessante gedachte en zo zijn we gaan onderzoeken wat hiervoor de mogelijkheden zijn.

Hoe ben je bij Jens terechtgekomen?

In mijn geval was het de financier die Jens vond, via Google. Mijn financier heeft al in het begin uitgesproken dat het beschikbaar stellen van de hypotheek voortkwam uit de wens om mij te helpen. We gunnen elkaar wat maar we wilden dat uiteraard goed vastleggen. Om die wens in te vullen hebben we ons dus georiënteerd. Toen mijn financier Jens vond was ik al snel enthousiast, omdat we onze bedoeling terugzagen bij wat Jens over familiehypotheken zegt.

Mijn financier zei: Dan moeten we dat Jens maar even gaan checken.

Hoe verliep het afsluitproces?

We hebben een groepsgesprek gepland met Jens. Dat hielp om overzicht te krijgen in de keuze, en wat daarbij kwam kijken. We zijn allebei gewend om met contracten te werken. We hebben allebei de tijd genomen om ons te verdiepen in de aktes en het proces. Het proces verliep bij ons variërend snel en langzaam. Dat hing er ook mee samen dat ik eerst de financiering regelde en daarna de woningmarkt op ben gegaan. Het duurde even voordat ik het huis vond dat ik later heb gekocht. 

Toen we uiteindelijk toekwamen aan de notaris, en de akte van hypotheek hebben we ons nog wel afgevraagd hoeveel waarde die stap nog toevoegde. Het contract van Jens was zo volledig en degelijk dat de zekerheidsstelling bijna als onnodig voelde.

We hebben allemaal af en toe een zetje in de rug nodig.

Welke tips en adviezen kun jij andere leners geven?

Mijn grootste drempel was om mijn financier te vragen. Het is ook gewoon een psychologische drempel om overheen te stappen. Ik vond dat spannend en ergens voelde het als tekortschieten, en dat je daar dan voor uit moet komen. Toen ik de drempel overstapte ontdekte ik, dat ik de enige was die dat zo zag. Mijn financier snapte precies waar ik vandaan kwam. En mijn tip is daarom om het gesprek wel aan te gaan. Want mensen herkennen je situatie heus wel. In mijn geval is mijn financier een ondernemer. Die wist precies waar ik stond, en dat het gegeven dat de bank niet wilde meewerken, niets te maken had met mijn inzet of het succes waaraan ik bouw. Voor jezelf kan het dus voelen als een tekortkoming, terwijl anderen dat totaal niet zo zien.

Een andere tip is om zelfs als je wel bij de bank terecht kan, toch deze weg te bewandelen. Het is een veel leukere manier om een huis te financieren. Dat maakt ook dat als ik later in een positie verkeer waarin ik financier kan worden in de hypotheek van iemand, ik dat van plan ben te gaan doen. Want we hebben allemaal weleens een zetje in de rug nodig.