Marijke en Gerard beoordeelt Jens met een

9

De ervaring van Marijke en Gerard

Een leven lang hard werken in de zorg en een leven lang goed rentmeesterschap: Dat is het verhaal van Gerard en Marijke. Vlak voor hun pensioen stappen ze met overtuiging in een CPO-project. Hun volledig afgeloste woonhuis biedt hen de middelen om met een kleine hypotheek een prachtig nieuwbouwhuis te realiseren met een groep mensen die net zal zij waarde hechten aan gemeenschapszin. Een misverstand bij de bank wordt zonder scrupules afgedaan als kwade opzet van Gerard en Marijke. De hypotheek die al rond was gaat niet door. "Het leek net een slechte film waarin we terecht waren gekomen". Net voordat ze de handdoek in de ring willen gooien komen ze via via bij Jens terecht.
Hoe beoordeel je de deskundigheid van Jens?
9
Hoe beoordeel je de snelheid waarmee je geholpen bent?
9
Hoe beoordeel je de service en klantvriendelijkheid?
10

Wat was jullie woonwens?

Ons oorspronkelijke doel was om een plek te vinden waar we van onze oude dag konden genieten. We wonen momenteel op een perfecte locatie, maar er ontbreekt sociale samenhang. Hoewel we wel praatjes maken op straat en de buurt aangenaam is, missen we de nabijheid en het gevoel van onderling vertrouwen en steun.

Daarom hebben we uiteindelijk besloten om deel te nemen aan een Collectief Particulier Opdrachtgeverschap (CPO) project. Voor ons staat het collectieve aspect centraal. We koesteren de mogelijkheid om samen activiteiten te ondernemen. Bovendien waarderen we het feit dat we in een overzichtelijke en relatief kleine groep gaan wonen. 

Nu we verder gevorderd zijn in het project, merken we dat we er echt een hechte groep vrienden bij hebben gekregen. We leggen gezamenlijk een moestuin en voedselbos aan, en we delen onze tuin met elkaar. Binnen ons complex hebben we zelfs een bar en een hobbyruimte gerealiseerd. Het feit dat we als bewoners deze projecten gezamenlijk hebben aangepakt en gerealiseerd, geeft ons een gevoel van gemeenschap waar we buitengewoon enthousiast over zijn. Onze gemeenschap is vrij klein en bestaat uit 13 woningen en 1 gemeenschapsgebouw.

Het op een ongedwongen manier samen leven, en elkaar vinden is heel leuk om mee te maken

Het CPO-project in aanbouw (zomer 2023)

Waarom zijn jullie naar een alternatieve hypotheek gaan kijken?

Dat was niet ons oorspronkelijke plan. We hadden een hypotheek aangevraagd en toegezegd gekregen bij een bank. Dat was in kannen en kruiken. Omdat wij deelnemen in een CPO-project (Collectief Particulier Opdrachtgeverschap) malen de molens langzaam. Er ging dus de nodige tijd voorbij tussen het moment waarop de hypotheek akkoord was, en het moment waarop we naar de notaris zouden gaan. In die periode belandden we in een chaotische periode waarin zich tal van problemen tegelijkertijd voordeden. We bevonden ons midden in een overgangsfase. In die fase ontving Gerard een korte periode een werkloosheidsuitkering (ww), zijn pensioendatum was aanstaande. 

De hypotheek hadden we toegezegd gekregen op basis van alle feiten. Ons inkomen voor pensioen, maar vooral ons pensioeninkomen aangezien dat inkomen het grootste deel van de tijd waarin de hypotheek zou gaan lopen, ons hoofdinkomen was. De genoemde ww-uitkering was een korte en onvoorziene situatie van enkele maanden tot pensioen. We hebben toen onze hypotheekadviseur gevraagd of we dit moesten melden bij de bank, maar omdat het zo’n korte periode zou zijn, adviseerde hij ons het erbij te laten zitten. Met alles wat er speelde waren wij al lang blij, en we hebben er geen moment meer over nagedacht. Tot we een woedende brief van de bank ontvingen waarin we werden beschuldigd van van alles. We werden weggezet als kwaadwillende fraudeurs. Erger nog: de hypotheekofferte werd ingetrokken. Er werd zelfs even gedreigd met aangifte bij de politie tegen ons, al zette de bank dat niet door. 

De reactie van de bank was buitensporig heftig. Het stond niet in verhouding tot de situatie. Ze hadden geen enkel idee wie we waren, omdat ze ons nooit eerder hadden ontmoet. Toch werden we behandeld alsof we criminelen waren. We waren diep geschokt. Waar is het menselijke aspect gebleven? Waarom werd er geen rekening gehouden met de context van onze situatie? We hadden te maken met zoveel problemen dat onze focus verslapte. Dat is iets anders dan kwaadwillend de boel te bedotten.

Na het eerste ongeloof en de hoop dat ook de bank zou inzien dat er sprake was van een misverstand, bleek dit ijdele hoop. We kregen geen enkele kans meer, simpelweg omdat we vergaten waren om onze bank in te lichten, over een situatie die geen impact maakte op ons inkomen.

Onze makelaar die begaan was met wat er gebeurde tipte ons om eens naar Jens te kijken als mogelijke oplossing.

En dan zit je ook nog eens in een CPO-project, waardoor het hele project direct in gevaar kwam omdat onze hypotheek geannuleerd werd

Hoe hebben jullie het aanvraagproces bij Jens ervaren?

Het aanvraagproces voor de Jens Netwerkhypotheek is uitstekend gestructureerd, ondanks dat wij geen ervaring hebben met deze materie. In het begin moesten we onze draai vinden omdat hypotheken voor ons geen dagelijkse kost is. Gelukkig hebben we snel persoonlijk contact gekregen met Jens en konden we de vragen die we hadden snel bespreken en verhelderen. Uiteindelijk is het totale project ons enorm meegevallen. Het leek een enorme uitdaging, maar als je eenmaal went aan het principe van alternatief financieren valt het reuze mee. 

Hoe hebben jullie het financieringsproject ervaren? Hoe ging dat?

We hebben gebruikgemaakt van de Jens Netwerkhypotheek. In eerste instantie hebben we sterk op Jens vertrouwd om financiers te vinden, en we hebben ons stilgehouden in onze eigen kring. Onze financieringskans leek echter niet meteen vlot te verlopen. Dus besloten we het advies van Jens ter harte te nemen en begonnen we zelf actief onze financieringskans te promoten en te delen. Op een gegeven moment veranderde er iets in onze mindset; we realiseerden ons dat we zelf verantwoordelijkheid moesten nemen voor het resultaat. Dit was een nieuw perspectief voor ons, vooral omdat we gewend waren aan het traditionele hypotheekproces bij een bank. Wat Jens bedoelde met ‘samen doen’ begon langzaam tot ons door te dringen.

In eerste instantie voelde het delen van onze financieringsvraag onwennig aan. Maar zodra we de stap hadden gezet, was de respons hartverwarmend. Veel mensen leefden met ons mee en deelden ons verhaal binnen hun eigen netwerken. We ontvingen talloze liefdevolle reacties. Na de kille en afstandelijke ervaring met de bank, voelde het geweldig om steun en sympathie vanuit verschillende hoeken te ontvangen. De menselijke maat, die we zo hadden gemist bij de bank, was eindelijk terug.

Uiteindelijk was ons initiatief succesvol. Iemand uit onze eigen kring stapte naar voren en financierde een deel van onze hypotheek. Gelukkig werden er via Jens ook andere financiers gevonden, waardoor de totale hypotheek binnen ongeveer een maand werd geregeld. Op een gegeven moment waren er zelfs meer mensen bereid te financieren dan we eigenlijk nodig hadden. Zo kan het dus lopen.

Nu durf ik te zeggen dat ik het hele proces bij Jens en de manier waarop we onze eigen gemeenschap erbij hebben betrokken, niet had willen missen. Het was een bijzondere en warme ervaring.

De menselijke maat was terug in ons leven. We hebben zoveel fijne en lieve reacties gekregen dat ik het achteraf niet had willen missen.

Welke tips en adviezen kun jij andere leners geven?

Altijd doen! Bij Jens word je persoonlijk en met zorg behandeld, veel beter dan bij traditionele banken of hypotheekverstrekkers. De warme benadering maakt het tot een aangename ervaring die ons echt heeft goedgedaan. Kiezen voor Jens is de juiste keuze als je op zoek bent naar een meer menselijke en betrokken aanpak voor je financiële behoeften.

Durf je kwetsbaar op te stellen en deel je zorgen. Onthoud dat er altijd meerdere wegen zijn om je doel te bereiken. Geef niet te snel op, want als we dat hadden gedaan, zouden we nu niet meer deel uitmaken van het CPO-project. Blijf veerkrachtig en zoek alternatieve routes om obstakels te overwinnen; soms zijn ze verrassend effectief.

De woning van Gerard en Marijke in aanbouw (2023)