Reviews

Ondernemer Niels en Jelske werden dolgedraaid door de bank

Niels en Jelske beoordeelt Jens met een

10

De ervaring van Niels en Jelske

Niels (ondernemer) en zijn partner Jelske kochten een prachtig pand in Utrecht. Wel een opknappertje. De vreugde slaat al snel om in wanhoop als de bank eis-na-eis stelt. Alhoewel Niels al jaren succesvol ondernemer is wil de bank stapels bewijs hebben. Accountantsverklaringen, pandemie-verklaringen; er lijkt geen einde aan te komen. Gelukkig komt het toch rond. Als de verbouwing gaande is blijkt echter al snel dat enkele tegenvallers en wat aanvullende wensen om het huis energieneutraal te maken, extra budget vereisen. Dan ontdekken ze dat de bank eist dat het hele proces van aanvragen van a-tot-z opnieuw wordt doorlopen.
Hoe beoordeel je de deskundigheid van Jens?
10
Hoe beoordeel je de snelheid waarmee je geholpen bent?
9
Hoe beoordeel je de service en klantvriendelijkheid?
9

Waarom was je op zoek naar een hypotheek?

Wij hebben een oud huis in Utrecht gekocht en zijn dat compleet gaan verbouwen. We hebben het huis gekocht met een bankhypotheek. Voor de aankoop en verbouw. Maar de verbouwing pakte duurder uit dan voorzien. Tijdens het slopen vonden we rotte balken en een dakkapel die goed leek, was dat toch niet. Zo gaat dat nu eenmaal tijdens een grote verbouwing. Tijdens de bouw stegen ook de materiaalkosten. Tenslotte besloten we tijdens de verbouwing dat we toch een warmtepomp wilden plaatsen om het huis te verduurzamen. Die installaties zijn niet goedkoop. Het totaal van deze kostenposten maakte dat we een (kleine) extra hypotheek wilden aangaan bij de bank.

Als ondernemer heeft de bank me met argwaan behandeld. Ik moest wel 43 documenten aanleveren voor mijn hypotheek

afbeelding van de woning van Niels en Jelske tijdens de verbouwing.

De woning van Niels en Jelske op het “hoogtepunt” van de verbouwing.

Waarom hebben jullie de extra verbouwingskosten anders gefinancierd?

Het afsluitproces van onze eerste hypotheek was een enorm gedoe. Ik (Niels, red.) ben al 10 jaar ondernemer. Ik heb een goed lopend bedrijf en een startup waar ik de meeste tijd aan besteed. Die combinatie maakte dat de bank me een lawine aan papierwerk liet aanleveren. In totaal moest ik 43 documenten aanleveren. Ik werd er gek van. Jelske heeft een goede baan (in loondienst, red.), en ik heb een lange historie met een goed inkomen als ondernemer. Maar als je onderneemt wordt je met argwaan behandeld. Ik vond dat heel vervelend. Het dieptepunt kwam toen we al bijna rond waren. De bank kwam op het laatste moment met de eis dat wij 5% van de koopsom (extra) zelf moesten inbrengen. Als we dat niet zouden doen moesten wij voor een speciale commissie verschijnen die zich zou buigen over de vraag of wij de hypotheek wel zouden krijgen. We waren toen al maanden bezig met bewijsstukken verzamelen, accountantsverklaringen en papierwerk. We hebben toen met hele grote tegenzin besloten om die 5% op te hoesten. Want na maanden geploeter weer terug in onzekerheid over de vraag of we het huis wel of niet zouden krijgen, was voor ons geen optie meer.

Toen we de bank benaderden voor de extra hypotheek om de verbouwing af te ronden verwachtte ik dat dit zo gepiept zou zijn. De bank had ons immers maandenlang doorgezaagd bij de eerste aanvraag. Maar omdat sinds de hypotheekaanvraag zes maanden waren verstreken moesten we voor een kleine extra hypotheek van voren af aan beginnen. Toen we dat hoorden zeiden we: “Niet nog een keer”. Toen zijn we op zoek gegaan naar een alternatief.

We vonden niet direct onze financier maar hoorden wel: “Wat een leuk initiatief”. Dat gaf de moed om breder te zoeken

Hoe heb je de financiers in eigen kring gevonden?

We vonden dat geen eenvoudig proces. We hadden namelijk niet een logische financier op het oog zoals een direct familielid. We hebben dus best hard moeten zoeken. Het voelde in eerste instantie als ‘handje ophouden’. En dat sluit niet aan bij het beeld dat we van onszelf hebben. Zo schreef ik (Niels, red.) een “aanbod-mail” om bekenden te interesseren en die heb ik uitgezet in mijn netwerk. Eerst bij twee mensen om het te proberen. Het hielp dat zij heel positief reageerden. Ze vonden het een leuk initiatief en wensten me alle succes. Want een investeerder vonden we niet direct. De positieve reacties hielpen ons wel om het verzoek breder te gaan delen en niet op te geven.

Al snel kwamen er ook positieve reacties maar voor kleinere bedragen dan het totaal dat we nodig hadden. Op dat moment wisten we nog niet dat je bij Jens meerdere financiers kan combineren. Kleinere bedragen leken, met de kennis van dat moment geen oplossing. Ik zocht geen halve dakkapel.

Daarna bleef het een tijdje stil en stonden we op het punt van opgeven. Grappig genoeg bleek iemand interesse te hebben maar vergat hij te antwoorden op de mail. Toen we elkaar tegenkwamen moest hij daaraan denken en liet hij weten zeker interesse te hebben in ons voorstel. We hebben toen samengezeten en nog wat kleine aanpassingen gedaan zoals een iets hogere rente en een kortere looptijd dan wij hadden bedacht. Maar met die aanpassingen was de toezegging een feit.

Hoe ben je bij Jens terechtgekomen?

Wij hoorden via via van Jens. Het klonk heel goed dus zijn we meteen gaan kijken op de website. Ik (Niels) ben ondermeer ondernemer in een startup. Het innovatieve karakter van Jens sprak me meteen aan. De missie van Jens sluit aan bij mijn waarden dus de klik ontstond meteen. Jens doet denken aan crowdfunding waar ik als ondernemer veel ervaring mee heb.

Toen onze financier enkele checks had gedaan, had hij er vertrouwen in. Wat was dat een verschil met de bank

Hoe verliep het afsluitproces?

Het afsluitproces verliep heel gemoedelijk. Onze financier wilde graag wat ‘risico-analyse’ doen. Als ondernemer vond ik dat terecht. Zo wilde hij inzicht in zaken als de waarde van het huis versus de totale hypotheek en onze inkomens. Het bleef daartoe ook beperkt. Toen hij zag dat we er financieel prima voorstaan had hij er alle vertrouwen in. Wat was dat een verschil met onze eerdere ervaringen bij de bank.

Het systeem van Jens werkt echt supergoed. Ik werk zelf ook in de tech-sector, dus ik zie altijd dingen die beter kunnen, maar het steekt gewoon echt goed in elkaar. We konden stap-voor-stap onze aanvraag compleet maken. Dat heb ik bij banken wel anders gezien.

Er ligt nog altijd een taboe op praten over geld. In de praktijk bleek vrijwel iedereen positief te reageren op ons financieringsverzoek

Welke tips en adviezen kun jij andere leners geven?

Als eerste tip raad ik mensen aan om na te denken over de looptijd. Je bent gewend om vanuit je eigen perspectief te denken, maar financiers die wat verder van je afstaan hechten waarde aan een looptijd die niet te lang is. Als je een kortlopende hypotheek aanbiedt in je netwerk maakt dat het echt een stuk makkelijker. Met de kennis van nu zou ik in mijn eerste aanbod al een kortere looptijd hebben voorgesteld. Ik denk dat ik dan sneller een ‘deal’ gehad zou hebben dan nu.

Bied zoveel mogelijk informatie aan je potentiële financiers. Bijvoorbeeld over je inkomen of een taxatierapport. Het kan voor je financier ongemakkelijk aanvoelen om informatie te vragen, terwijl hij/zij die informatie misschien wel graag wil zien om een verantwoorde keuze te maken. Neem die drempel weg, en biedt dus zelf aan om informatie te delen die de financier belangrijk vindt.

Een andere tip is dat je niet afhankelijk hoeft te zijn van één grote financier. Met Jens combineer je makkelijk meer dan één financier. Als de bedragen minder groot zijn wordt de zoektocht eenvoudiger.

Mijn belangrijkste tip: Wees er trots op dat jij op zoek gaat naar een alternatieve hypotheek. Het is stoer en je laat zien dat je je kop boven het maaiveld durft uit te steken. Sta daar gewoon voor. Daarbij is het ook belangrijk dat je het breed uitzet. In ons geval is de financier die toehapte met ons in contact gekomen via iemand anders die wij hadden aangeschreven. Diegene had geen gelegenheid, maar wilde ons graag helpen en moest aan onze uiteindelijke financier denken. Zo zie je maar: als je initiatief neemt en durft te vragen, neemt de kans op succes toe.

Afbeelding van de jaren '30 woning van Tessa.

De stijlvolle moderne en prachtig verbouwde woning van Niels en Jelske vandaag.

Afbeelding van de jaren '30 woning van Tessa.

De design keuken vormt het hart van het nieuwe thuis van Niels en Jelske.