hoe werkt de Jens Onderlinge Hypotheek

Je sluit een Jens hypotheek stap-voor-stap.

Zoek jij woningfinanciering?

Dit najaar lanceert Jens het platform om jouw hypotheek te financieren bij Nederlandse
Particuliere beleggers. Als jij in het najaar van 2022 een woning gaat kopen en
op zoek bent naar naar alternatieve financiering, dan zoeken we jou..

N

Meld je vrijblijvend aan als
pilot klant.

N

Flinke korting op de
afsluitkosten 

N
Jens is dé expert in alternatieve
hypotheken in Nederland. 

stap 1: oriënteren & voorstel doen

Vind jouw financier en doe een vrijblijvend hypotheek voorstel.

Elke hypotheek begint met een financieringswens. Voor een nieuw huis, een verbouwing of het oversluiten van een bestaande hypotheek. Met Jens maak je eenvoudig online inzichtelijk wat jouw wens financieel betekent, voor jezelf en je beoogde financier(s). Zo kun je hen een concreet voorstel doen dat beter is dan de actuele spaarrentes.

1. vrijblijvend een hypotheekvoorstel maken

Met Jens ontdek je kosteloos of een vrienden- en familiehypotheek bij jou en je financiers past. Je kunt je vrijblijvend oriënteren en een hypotheekvoorstel maken, zonder verplichtingen. Ook handig: je slaat je gegevens op zodat je later, bij het aanvragen van jouw onderlinge hypotheek geen dubbel werk hoeft te doen.

Voorbereiden zonder gedoe

Jens zorgt dat je met een duidelijk idee bij jouw mogelijke financier(s) komt. Hoeveel geld heb je alles bij elkaar nodig? Stel je de Jens Adviesrente voor, of een hogere rente? Want anders dan bij de bank, bepaal je de rente samen. Jens helpt je om na te denken over wat je wilt en waarom.

Voorstel op één pagina

Het resultaat is een duidelijk overzicht op één pagina. Dat voorstel is een startpunt voor jezelf en je financier(s). En na het gesprek met je financier(s) kun je het voorstel eenvoudig aanpassen.

maak vrijblijvend een voorstel »

2. waar vind ik mijn financier?

Familie of vrienden en kennissen

Onderlinge hypotheken worden meestal gefinancierd door familie en vrienden, en ook vaak door ondernemers uit de kennissenkring. Jens ziet een bestaande relatie als het vertrekpunt, zodat je weet wat je aan elkaar hebt. Ga eens in gesprek met mensen in je omgeving met geld op de bank. Jouw hypotheek kan voor hen een aantrekkelijke en veilige manier zijn om een eerlijke rente op hun spaargeld te ontvangen.

meer informatie voor financiers »

Vraag ik mijn financiers om een gunst?

Nee, want een onderlinge hypotheek is niet alleen aantrekkelijk voor de lener. Ook voor de financier is het voordelig. Een Jens Onderlinge Hypotheek levert jouw financier meer rente op dan een spaarrekening, met minder risico dan aandelen. De financier krijgt de waarde van jouw huis als onderpand, officieel ingeschreven via onze expert-notaris. Omdat Jens alles goed met jullie regelt zijn er geen open eindjes. Een vrienden- en familiehypotheek is dus eerlijk en gunstig voor lener én financier.

Hypotheeklening uit de eigen bv of pensioen-bv

Voor ondernemers is het aantrekkelijk om uit de eigen bv of pensioen-bv een hypotheeklening te verstrekken, aan zichzelf (met volledige aftrek in privé) of aan een ander. Met het rendement dat normaal naar de bank gaat vergroot je de pensioen- of kapitaalpositie binnen je bv.

meer informatie voor ondernemers met een bv »

3. Jens ondersteunt je

Een onderlinge hypotheek met Jens is eenvoudig. Je hebt geen diepgaande kennis van hypotheken nodig, die kennis heeft Jens. Jens biedt jou alle ondersteuning.

Service

Je kunt met Jens bellen, appen of chatten. Van algemene vragen tot het beantwoorden van vragen bij het aanvragen van de Jens Onderlinge Hypotheek: Jens staat voor je klaar.

Financieel expert

Niet elke situatie is hetzelfde. En niet iedereen heeft voldoende ervaring in financiële keuzes. Voel je je niet helemaal zeker bij de financiering die je nodig denkt te hebben? Of de lange termijngevolgen van je keuze? Dan kan het verstandig zijn om je te laten adviseren door een financieel expert. Een hypotheek is een langlopende verplichting en het is belangrijk dat je weet wat de hypotheekschuld voor jou betekent, nu en in de toekomst.

Jens werkt samen met de allerbeste financieel experts, die zich extra verdiept hebben in onderlinge hypotheken. De financieel planner is volledig onafhankelijk en Jens verdient er geen geld aan. Zo weet jij dat je een objectief en eerlijk advies over je financiering krijgt. En als je dat wilt kan de financieel planner je ook assisteren bij het aanvragen van jouw Jens Onderlinge Hypotheek.

hoe helpt Jens je hierbij?

N

voorstel maken

Je maakt eenvoudig en stap-voor-stap een voorstel op één A4’tje. Zo ga je goed voorbereid in gesprek met jouw mogelijke financier(s).
N

Jens service

Bellen, mailen, appen: Jens staat voor je klaar. Optioneel met de hulp van een onafhankelijk expert.
N

kosteloos

Met Jens maak je kosteloos jouw onderlinge hypotheek inzichtelijk. Dat vindt Jens wel zo eerlijk.

stap 2: officiële hypotheekaanbieding maken

Jouw onderlinge hypotheek goed op papier.

Je hebt je hypotheekvoorstel met je financier(s) besproken en ze hebben interesse. Dat ziet er goed uit. Waar nodig pas je het voorstel met de uitgangspunten aan. Nu ben je klaar om een persoonlijke hypotheekaanbieding voor je financier(s) te maken.

1. Jens stelt jouw hypotheekaanbieding op

Het doel van de hypotheekaanbieding is om alle afspraken goed op papier te zetten. Je vult hiervoor het online-aanvraagformulier in, en Jens doet de rest. Jens maakt op basis van jouw informatie een hypotheekaanbieding die juridisch hout snijdt.

Wat is de Jens hypotheekaanbieding?

De hypotheekaanbieding is een voorlopig contract tussen lener en financier(s). De hypotheekaanbieding maakt de spelregels voor iedereen duidelijk, en de voorwaarden van de hypotheek. De hypotheekaanbieding moet door lener en financiers worden ondertekend. Zo weet je als lener zeker dat jouw hypotheek er echt komt. Wel zo prettig als je een huis koopt of je hypotheek oversluit. 

Makkelijk aan te passen

De hypotheekaanbieding kan zonder extra kosten worden bijgesteld totdat alles klopt. Bijvoorbeeld als jouw financier(s) extra informatie in de aanbieding willen hebben, of als er gegevens verkeerd zijn ingevuld. Pas als jouw financier(s) en jijzelf tevreden zijn over de hypotheekaanbieding, is Jens dat ook.

Eenvoud

Het maken van een hypotheekaanbieding met Jens is voor jou eenvoudig. Je hoeft geen hypotheek-expert te zijn om snel een gemakkelijk jouw vrienden- en familiehypotheek in orde te maken. Jens doet het denkwerk, jij levert informatie aan.

2. informatie in de hypotheekaanbieding

Je kan jouw hypotheekaanbieding zo opstellen dat die past bij jou en jouw financiers. De ene financier heeft behoefte aan een korte en krachtige hypotheekaanbieding. De andere wil graag extra achtergrond-informatie hebben.

Basisinformatie

Persoonsgegevens, inkomensgegevens, informatie over schulden en informatie over het onderpand: dat moet in een correcte (onderlinge) hypotheekaanbieding staan. Zo weten financier en lener allebei precies waar ze ‘ja’ tegen zeggen. Duidelijkheid vooraf, voorkomt onduidelijkheid later.

Personaliseren en extra informatie

Je kan de hypotheekaanbieding uitbreiden met extra informatie, bijvoorbeeld over je opleidingen of jouw kansen op de arbeidsmarkt. Ook kan je ervoor kiezen om zelf een introductie te schrijven voor jouw financiers. Wel zo persoonlijk!

Je hoeft geen expert te worden

Jens zorgt dat jij zonder juridische hypotheekkennis een professionele hypotheekaanbieding op papier zet, die aansluit op de behoeften van jou en je financier(s).

3. klant worden

Jens rekent een vast tarief voor het organiseren van jouw Jens Onderlinge Hypotheek. Je wordt klant bij Jens als je het verzoek om de hypotheekaanbieding op te maken indient bij Jens. Dat is ook het moment waarop je ‘ja’ zegt tegen de advieskosten van € 995,- die Jens rekent voor het werk. Dit bedrag wordt (standaard) opgenomen in de hypotheek. Je hoeft dus niet met ideal direct te betalen maar je doet dit bij de notaris als de hypotheek wordt gevestigd.

Wat betaal ik als de hypotheek er niet komt?

Het is natuurlijk vervelend als jouw financiers de hypotheekaanbieding uiteindelijk niet tekenen. Maar Jens heeft op dat moment wel veel werk verzet; onze kosten ontvang je daarom niet terug. De maandelijkse kosten voor het uitvoeren van de hypotheekadministratie gaan natuurlijk pas lopen vanaf het moment dat je hypotheek passeert bij onze expert-notaris. Als jouw onderlinge hypotheek niet doorgaat, betaal je deze kosten dus nooit.

naar wat kost Jens >

4. hypotheekaanbieding wordt ondertekend

Als de hypotheekaanbieding naar de zin van lener en financier(s) is, is het tijd om deze te tekenen. Je stuurt de getekende hypotheekaanbieding naar Jens. De experts van Jens controleren of alles correct is getekend en compleet is. Is dat zo, dan zet Jens de expert-notaris aan het werk.

hoe helpt Jens je hierbij?

N

expertise

Jij hoeft geen hypotheek-expert te zijn. Jij levert informatie aan en Jens zet alles goed op papier.
N

vast tarief

Je betaalt één vast laag tarief voor het opmaken van de hypotheekaanbieding.

N

jens service

Bellen, mailen, appen: Jens staat voor je klaar. Optioneel met de hulp van een onafhankelijke financieel planner.

stap 3: naar de notaris

Bij de expert-notaris wordt jouw onderlinge hypotheek officieel.

Of je nu een huis koopt, of je hypotheek uitbreidt of oversluit: een Jens Onderlinge Hypotheek wordt altijd ingeschreven bij een expert-notaris. De notaris boekt het geld over naar de juiste ontvanger en vestigt het ‘recht van hypotheek’ voor de financier(s).

1. de notaris bereidt voor en plant een datum

Na de ondertekening van de hypotheekofferte draagt Jens alle informatie over aan de expert-notaris. De notaris zet de hypotheekofferte om in twee Jens-aktes, de hypotheekakte en akte van geldlening: duidelijk leesbaar en zonder poespas. Juist bij een onderlinge hypotheek is het extra belangrijk dat iedereen kan begriijpen wat er staat.

bij aankoop woning

Als je een huis koopt, stel je de koopdatum (de ‘datum van transport’) vast samen met de verkoper en de notaris.

bij oversluiten hypotheek

Bij het oversluiten van een hypotheek ben je vrij in het kiezen van het moment waarop je de hypotheek over laat gaan. Het moment hangt alleen af van de snelheid van je huidige bank. Zij moeten een eindafrekening maken vóór de datum waarop je oversluit.

2. financier boekt geld over naar notaris

De financier(s) worden gevraagd om tijdig het toegezegde leenbedrag over te maken naar de Stichting Derdengelden-rekening van de expert-notaris. Dat is een rekening waarop het geld altijd veilig staat. Jens heeft zelf geen toegang tot het geld.

3. naar de expert-notaris

Bij aankoop woning

Als je een huis koopt bepaal je in overleg met de verkoper wanneer de koop plaatsvindt. De verkoper kan ervoor kiezen aanwezig te zijn bij de notaris, maar kan er ook voor kiezen om een volmacht af te geven aan de notaris. De verkoper hoeft dan niet zelf aanwezig te zijn.

Bij bestaande woning

Koop je geen nieuw huis, maar sluit je een bestaande hypotheek over of neem je een aanvullende hypotheek, dan is er geen verkoper in het spel. De enige externe partij waarvan je afhankelijk bent is de huidige financier; meestal een bank. Die maakt een eindafrekening en deelt die met de notaris vóór de afgesproken datum.

Financiers aanwezig bij de notaris?

Je financiers kunnen ervoor kiezen om mee te gaan naar de notaris, of een volmacht af te geven aan de notaris (dan hoeven de financier(s) niet aanwezig te zijn). Het advies van Jens is om de financier(s) aanwezig te laten zijn, zodat de notaris nog eens rustig kan uitleggen hoe de onderlinge hypotheek precies in elkaar zit en vragen kan beantwoorden.

hoe helpt Jens je hierbij?

N

proces

Jij stuurt de getekende hypotheekaanbieding naar Jens. Jens regelt de rest, je hoeft je nergens druk om te maken.

N

expert-notaris

Jens werkt samen met notarissen die expert zijn in vrienden- en familiehypotheken.

N

jens service

Bellen, mailen, appen: Jens staat voor je klaar. Optioneel met de hulp van een onafhankelijke financieel expert.

stap 4: doorlopende administratie en onderhoud

Als de hypotheek loopt doet Jens de administratie.

Jens neemt jou al het werk uit handen. Weinig mensen worden blij van het bijhouden van hun hypotheek. Daarom doet Jens dat voor zowel financier als lener. Zo heb je het voordeel van een onderlinge hypotheek zonder rompslomp.

1. Jens doet de administratie

Een hypotheek loopt tot wel 30 jaar lang. Jens houdt de administratie bij en zorgt dat alles goed geregeld is en blijft. Jens controleert of de financier maand na maand netjes wordt betaald. Ook moet je elk jaar (tijdig) een fiscaal jaaroverzicht van betaalde rente en aflossing aan jouw financier(s) sturen. En jouw financier moet een fiscaal jaaroverzicht van ontvangen rente en aflossing aan jou sturen. Niet het leukste klusje, en gemakkelijk te vergeten. Gelukkig neemt Jens dit van jullie over, en zorgt dat zowel lener als financier(s) tijdig een gevalideerd jaaroverzicht ontvangen. Zo doet iedereen tijdig en zeker belastingaangifte.

2. rente vernieuwen

Net als bij de bank spreek je bij een Jens hypotheek met de financier een vaste rente af, voor een bepaalde tijd. Jaren na het begin van je hypotheek zie je het aflopen van die periode gemakkelijk over het hoofd. Gelukkig administreert Jens jouw vrienden- en familiehypotheek. Drie maanden voordat jouw rentevaste periode afloopt hoor je dat van Jens en ontvangen jij en je financier(s) een nieuw rente-advies.

Jens denkt mee, lener en financier kiezen

Financier en lener mogen in onderling overleg altijd een andere rente kiezen dan Jens adviseert (mits je binnen de fiscaal toegestane minimale en maximale renteniveaus blijft). Je geeft dit gemakkelijk door aan Jens. Jens past de gegevens aan en stuurt jou en je financier(s) een nieuw betaalschema. Een gewijzigde hypotheekrente betekent namelijk altijd dat de maandbedragen wijzigen.

3. op de toekomst voorbereid

Tijdens de looptijd van een hypotheek kan er van alles veranderen. Een financier kan in een situatie terecht komen waarbij hij het geld nodig heeft, en de lening aan iemand anders wil overdoen. Ook kan een financier of lener overlijden. Situaties waar een onderlinge hypotheek die goed geregeld is eenvoudig op kan worden aangepast. Jens staat ook op die momenten voor je klaar.

De Jens Onderlinge Hypotheek is toekomstvast ingericht. Dankzij de unieke Jens Onderlinge Hypotheek kunnen financiers bijvoorbeeld in- en uitstappen zonder dat je naar de notaris hoeft. Zo blijft een onderlinge hypotheek ook plezierig als de situatie lastig is. 

Lees hoe toekomstvast de Jens Onderlinge Hypotheek is

4. hulp van Jens als er iets mis gaat

In Nederland eindigen heel weinig hypotheken in onoplosbare problemen. Toch kunnen er problemen ontstaan. Maar juist als je je hypotheek leent van vrienden- of familie wil je geen gedoe.

Jens is neutraal

Jens is als neutrale partij betrokken bij jouw onderlinge hypotheek. Jens wil recht doen aan de belangen van zowel leners als financiers. De meeste onenigheid ontstaat door een gebrek aan informatie of kennis. Daarom kan Jens een discussie tussen lener en financier meestal oplossen door het verstrekken van neutrale, feitelijke informatie. Jens adviseert lener en financier.

Mediation

Ontstaan er problemen die aanhouden, dan biedt Jens een onafhankelijk mediator aan als vast onderdeel van de dienstverlening, zonder bijkomende kosten. Een onafhankelijk expert in het oplossen van problemen.

Executieverkoop en afwikkeling

In het meest zwarte scenario kan de lener zijn lasten langdurig niet meer betalen. Zelfs niet nadat uitvoerig naar oplossingen is gezocht. In dat geval moet de financier de woning opeisen en bijvoorbeeld verkopen. Jens begeleidt dit proces. Dat neemt veel onbegrip weg, en zorgt dat er altijd een neutrale partij betrokken is.

Vragen van de Belastingdienst

De Belastingdienst kan tijdens de looptijd van je hypotheek vragen hebben, bijvoorbeeld of de gehanteerde rente wel een ‘zakelijk’ karakter heeft. Jens administreert bij het ingaan van jouw hypotheek (of een nieuwe rentevaste-periode) het gekozen rente-concept en de bijbehorende hypotheekrente. Jens legt alle marktinformatie vast zodat het bewijs voor handen is.

dit doet Jens voor jou:

N

jaaroverzicht

Geen gedoe met de fiscus. Jens levert financier en lener een gevalideerd jaaroverzicht voor de belasting-aangife.

N

assistentie

Financier wisselen, wijziging in persoonlijke situatie? Jens staat klaar met raad en daad. Nu en in de toekomst.

N

alerts

Jens laat het je weten als er iets moet gebeuren, zoals het afspreken van een nieuwe rente.

PERSOONLIJK CONTACT

Plan vrijblijvend een informatiegesprek
Reserveren

WHATSAPP

Direct contact over je vraag
Start met Appen

E-MAIL

Snel een inhoudelijk antwoord
vraaghet@jens.nl

word onderdeel van de Jens community

aanvragen

Jouw betere hypotheek, met eerlijke voorwaarden en voordeel voor lener en financier start vandaag

 

Jouw betere hypotheek, met eerlijke voorwaarden en voordeel voor lener en financier start vandaag

 

 

WORD ONDERDEEL VAN DE
JENS COMMUNITY