financier een onderlinge hypotheek

Een goed rendement op een sociale manier, je doet het met Jens.

het voordeel van financieren

Hoge zekerheid en een hoog rendement gaan goed samen.

1. waarom de hypotheek van iemand in je omgeving financieren?

De Jens Onderlinge Hypotheek (vrienden- en familiehypotheek) is een interessante manier om een goed rendement  op je spaargeld te behalen. Het uitgangspunt van Jens is dat lener en financier allebei een fors voordeel hebben door de hoge marge van de bank onderling te verdelen. Veel voorkomende redenen om een onderlinge hypotheek te financieren lees je hier

Een goed rendement op spaargeld voor de financier

De rente staat historisch laag. De spaarrente staat als gevolg daarvan op een dieptepunt. Na betaling van vermogensrendementheffing (ook wel vermogensbelasting) levert vermogen tegenwoordig vaak een negatief rendement op. Aan beleggen kleven risico’s. Het (deels) financieren van een hypotheek is een interessante manier om toch een goed rendement te hebben.

Een onderlinge hypotheek verstrekken is sociaal

Jouw hoge rendement met zekerheid gaat niet ten koste van iemand anders. In tegendeel, je helpt jouw lener aan een eerlijke hypotheek met betere voorwaarden en lagere maandlasten.

Voor veel mensen is onderling financieren de enige mogelijkheid

Startende ondernemers, zzp’ers, starters op de arbeidsmarkt en uitzendkrachten. Enorme groepen Nederlanders hebben moeite om bij de bank een hypotheek te krijgen. En als ze hem krijgen is dat vaak alleen tegen aanvullende voorwaarden. Soms is dat terecht, maar de starre acceptatiemodellen van banken kijken onvoldoende naar de potentie van mensen. Als onderlinge financier ken jij de lener. Jij weet uit welk hout hij of zij gesneden is. Zo kan je de beste inschatting maken of de lener zijn afspraken nakomt. Een voordeel dat de bank niet heeft.

2. welke risico's loop ik als financier?

Er zijn risico’s aan het uitlenen van geld. Bij een onderlinge hypotheek zijn de risico’s heel erg laag. Waarom?

Bij Jens staat alles op papier

Het komt regelmatig voor dat mensen op de achterkant van een biertfiltje een familiehypotheek verstrekken. De wet stelt nauwelijks eisen aan hoe een familiehypotheek op papier moet staan. Zolang de lener betaalt en er geen (persoonlijke) problemen zijn, volstaat een biertfiltjes-hypotheek. Natuurlijk verandert alles als er wel problemen ontstaan.

Om die reden regelt Jens een onderlinge hypotheek altijd perfect, en op papier. Jens is volledig gespecialiseerd in onderlinge hypotheken (vrienden- en familiehypotheken) en weet dus precies wat belangrijk is.

De aktes worden altijd ingeschreven via een expert-notaris

Een onderlinge hypotheek hoeft (wettelijk) niet via de notaris bij het kadaster te worden ingeschreven. Het is wel heel verstandig om dat te doen. Een notarieel ingeschreven hypotheek voorkomt dat er buiten jouw weten om nog een hypotheek gevestigd kan worden. Jens werkt samen met gespecialiseerde notarissen die dagelijks te maken hebben met onderlinge hypotheken.

Je kent de lener

Iemand kennen en weten wat je aan hem/haar hebt is de beste zekerheid die je hebt als financier. Waarschijnlijk kun je zo vijf mensen noemen die je goed kent, en die je zonder twijfel geld durft uit te lenen. Waarschijnlijk kun je ook vijf mensen noemen die je kent aan wie je niet zo snel geld zou uitlenen. Die kennis zet je in als je overweegt iemand een hypotheek te verstrekken. Een luxe die de bank niet heeft. Wat doet het ertoe of iemand een vast contract heeft als die persoon nog nooit een dag zonder baan heeft gezeten? En waarom zou een startende ondernemer riskant zijn, als hij goed is opgeleid en binnen een maand een goedbetaalde baan kan krijgen? Als financier beoordeel je jouw lener op wat je van hem/haar weet.

1 op 2333 hypotheken eindigt in een gedwongen verkoop

In Nederland is het hypotheekrecht heel sterk. Waar je in Amerika je sleutels bij de financier kan afgeven en mag weglopen ben je in Nederland hoofdelijk aansprakelijk. Het effect daarvan is dat er nauwelijks hypotheken eindigen in een gedwongen verkoop.

In Nederland zijn ongeveer 3,5 miljoen hypotheken gevestigd op koopwoningen (bron: Nederlande Vereniging van Banken). tussen 2006 en 2016 (ook tijdens de crisis) schommelt het aantal gedwongen verkopen (executieverkoop) van woningen tussen de 1 op 1500 en 1 op 2500 per jaar. In 2017 komt dit uit op 1492 gedwongen verkopen (bron Calcasa kwartaalrapport Q2 2017). De kans dat een hypotheek dus eindigt in een gedwongen verkoop is 1 op 2333. Heel erg klein.

Als een hypotheek eindigt in gedwongen verkoop is de opbrengst voor de financier, zo wordt direct een groot deel afgelost. Als er geld tekort komt zal de lener dat in de jaren erna alsnog volledig moeten aflossen.

3. welke zekerheden heb ik als financier?

De financier heeft veel zekerheden. Zo heeft hij het ‘recht van hypotheek’. Dit betekent dat als de lener stopt met betalen de financier het huis mag opeisen en/of verkopen. Daarbij zijn de afspraken dankzij Jens goed vastgelegd waardoor er geen onduidelijkheid ontstaat.

Eerlijk en redelijk met elkaar omgaan

Problemen worden vaak voorkomen omdat Jens de hypotheek aktief monitort. Jens komt in aktie als er problemen ontstaan zoals een betalingsachterstand. In zo’n geval zorgt Jens dat alle financiers gelijk worden behandeld, en er actief gecommuniceerd wordt. Als de achterstand meer is dan een foutje, maar aanhoudt, volgt mediation als standaard onderdeel van de dienstverlening. Zo wordt meestal een uitweg gevonden.

4. ben ik nog flexibel met mijn vermogen?

Als je een onderlinge hypotheek verstrekt maak je een keuze voor de lange termijn. Je moet in je vermogensplanning dus goed kijken welk deel van je spaargeld je kunt gebruiken voor het verstrekken van een vrienden- en familiehypotheek.

Elke maand rente én aflossing

Hypotheken worden tegenwoordig met name direct afgelost. Dat betekent dat de financier niet alleen de rente ontvangt, maar ook een flinke aflossing, iedere maand weer. Waar een hypotheek vaak voor 30 jaar gesloten wordt, ben je als financier je vermogen dus niet 30 jaar kwijt.

Niet je gehele vermogen

Een onderlinge hypotheek financieren is een interessante mogelijkheid om een goed rendement te ontvangen. Natuurlijk is het in de regel niet verstandig om je totale vermogen uit te lenen. Houd altijd een buffer aan, die (direct) opneembaar is, en voldoende om de uitgaven die je wilt kunnen doen, ook te doen.

Lening overdoen aan een andere financier

Als je het uitgeleende geld echt terug wilt hebben, kun je een nieuwe financier zoeken. Dankzij de slimme opzet van de Jens Onderlinge Hypotheek kan dat zonder dat lener en financier opnieuw naar de notaris moeten gaan. Dit betekent dat het toetreden van een nieuwe financier gepaard gaat met lage kosten.

Hypotheek beëindigen op initiatief van de financier

Als financier mag je de hypotheek stoppen. Uit bescherming voor de lener kan dat niet zomaar. Als financier moet je de lener informeren. Hij kan, en moet dan op zoek naar een nieuwe financier, of jullie doen dat samen. Lukt het niet om een nieuwe financier te vinden? Dan krijgt de lener 6 maanden de tijd om de hypotheek over te sluiten, bijvoorbeeld naar een bank. Als de lener bij de bank niet welkom is, en hij kan 3 afwijzingen door Nederlandse banken overleggen moet de hypotheek doorlopen. Kan de lener wel een bankhypotheek krijgen, dan betaal je als stakende financier de kosten voor het oversluiten naar de bank. Als de lener meer hypotheekrente moet gaan betalen, betaal je bovendien de de contante waarde van het renteverschil op het moment van oversluiten.

5. waarom heb ik Jens nodig?

Sommige mensen vinden het leuk om zelf alles uit te pluizen. En er valt veel uit te zoeken als je een onderlinge hypotheek sluit. Jens bestaat om jou het leven makkelijk te maken. En omdat hypotheken vaak over grote bedragen gaan is het extra belangrijk om niks over het hoofd te zien.

Onderlinge hypotheek degelijk opgezet

Een onderlinge hypotheek vraagt veel tijd bij het opzetten. Hoe aardig je iemand ook vindt, zaken zijn zaken, en afspraken moeten juridisch sluitend op papier komen. Niet echt een leuk klusje, zeker niet als je elkaar goed kent. Dat werk neemt Jens je uit handen. Als financier weet je zeker dat jouw belangen echt goed geborgd zijn dankzij Jens.

» Lees wat Jens doet om een degelijke onderlinge hypotheek op te zetten

Geen omkijken want Jens doet de administratie

En in de jaren dat de hypotheek loopt doet Jens de administratie voor je. Je hebt zo hetzelfde gemak als wanneer je je geld bij de bank wegzet: Je hebt geen omkijken naar de onderlinge hypotheek.

» Lees hoe Jens de administratie voor je doet

Investeer direct in een Hypotheek met 4 tot 6% rente

Binnenkort lanceert Jens het platform waarmee je direct in hypotheken belegt. Je krijgt het 1e recht van hypotheek en de lening wordt notarieel ingeschreven. Een goed rendement mét hoge zekerheid. Klinkt dat interessant? Schrijf je vrijblijvend in voor de financieringskansen nieuwsbrief.

N

Meld je vrijblijvend aan voor de financieringskansen nieuwsbrief

N

Preferente toegang tot financieringskansen voor ze online komen

N

De mogelijkheid om direct en met hoge zekerheid in hypotheken te beleggen.

spaarrente vergelijken met Jens

Investeer in je omgeving. Zo help je anderen en jezelf.

Uitleg bij spaarrente vergelijken

Het verstrekken van een onderlinge hypotheek levert je als financier een goed rendement op. Veel beter dan bij bankspaarrekeningen, en zonder de hoge risico's die vaak gepaard gaan met beleggen.

Wat zie ik in deze tabel?

  • Je ziet de Jens Adviesrente (als voorbeeld op basis van het financieren van 100% van de marktwaarde) in kolom A en de spaarrente tarieven van 3 banken in kolom B, C en D.
  • Je ziet vier rijen. In elke rij zie je welke rente jij als financier ontvangt bij die rentevaste-periode. Zowel bij Jens als bij een spaarproduct van de voorbeeld banken.

Meer weten?

Belangrijk

  • Bij Jens kiezen lener en financier zelf de rente en rentevastperiode, deze informatie is bedoeld om te laten zien wat het verschil in rendement kan zijn tussen sparen bij de bank en het financieren van een onderlinge hypotheek.
  • De peildatum van deze rentetabel is 07-10-2019.
  JENS ADVIES RENTE ING KNAB ABN AMRO
1 jaar  

1,44%

o.b.v. Jens Adviesrente 100% verstrekking

 

-0,50%

Oranje Spaarrekening € 100.000,- t/m € 250.000,-

 

0,02%

KNAB Deposito Sparen 1 tot 2 jaar

 

-0,50%

Direct Sparen vanaf € 150.000,-

               
5 jaar  

1,48%

o.b.v. Jens Adviesrente 100% verstrekking

 

-

geen product beschikbaar

 

0,08%

KNAB Deposito Sparen 4 tot 5 jaar

 

-

geen product beschikbaar

               
10 jaar  

1,50%

o.b.v. Jens Adviesrente 100% verstrekking

 

-

geen product beschikbaar

 

-

geen product beschikbaar

 

0,05%

Spaar Deposito 10 jaar vast

               
20 jaar  

1,82%

o.b.v. Jens Adviesrente 100% verstrekking

 

-

geen product beschikbaar

 

-

geen product beschikbaar

 

-

geen product beschikbaar

Toelichting op de getoonde voorbeeldrendementen

Dit overzicht is bedoeld om een gevoel te geven bij welk bedrag je als financier maandelijks ontvangt van jouw lener. Dit overzicht is op basis van een Annuïtaire Hypotheek, maar Jens ondersteunt ook andere hypotheekvormen.

Wat zie ik in deze tabel?

Je ziet een voorbeeld van de Jens Advies Hypotheekrente, het bedrag aan rente, de aflossing en de som (totaal) van rente en aflossing per maand. Je ziet deze informatie bij verschillende investeringsbedragen. De Jens Advies Hypotheekrente is gebaseerd op een schuld-marktwaardeverhouding van 90% of hoger bij een rentevaste periode van 10jaar. Je kunt de hypotheekrente-tabel bekijken om de Jens Advies Hypotheekrente te zien voor andere schuld-markwaardeverhoudingen en andere rentevaste periodes.

Meer weten?

Wat is een Jens Onderlinge Hypotheek?
Overzicht actuele rentes

Belangrijk

  • Bij Jens kiezen lener en financier zelf de rente en rentevaste periode, deze informatie is bedoeld om te laten welke bedragen je als financier per maand ongeveer mag verwachten.
  • De peildatum van de getoonde Jens Advies Hypotheekrente is 7-10-2019.
  JENS ADVIES RENTE RENTEBATEN PER MAAND AFLOSSING PER MAAND JE ONTVANGT PER MAAND
Financiering van € 25.000  

1,58%

 

€ 33

 

€ 54

 

€ 120

               
Financiering van € 50.000  

1,58%

 

€ 66

 

€ 109

 

€ 175

               
Financiering van € 100.000  

1,58%

 

€ 132

 

€ 217

 

€ 349

               
Financiering van € 300.000  

1,58%

 

€ 395

 

€ 652

 

€ 1.047

daarom kies je voor Jens

N

Doe iets sociaals met je geld mét een goed rendement

N

Duidelijke afspraken die goed op papier staan

N

gemak want jens regelt alles voor je

PERSOONLIJK CONTACT

Plan vrijblijvend een informatiegesprek
Reserveren

WHATSAPP

Direct contact over je vraag
Start met Appen

E-MAIL

Snel een inhoudelijk antwoord
vraaghet@jens.nl

word onderdeel van de Jens community

aanvragen

Jouw betere hypotheek, met eerlijke voorwaarden en voordeel voor lener en financier start vandaag

 

Jouw betere hypotheek, met eerlijke voorwaarden en voordeel voor lener en financier start vandaag

 

 

WORD ONDERDEEL VAN DE
JENS COMMUNITY