familiehypotheek bij echtscheidingen
Nuttige informatie
Alles over de familiehypotheek
Alles over de familiehypotheek Terug naar Wiki Algemeen Fiscaal Wat is een Familiehypotheek? Een familiehypotheek is een hypotheek die wordt verstrekt door iets- of iemand anders dan een bank. Hier lees je precies wat een familiehypotheek is, en behandelen we alles...
Fiscaal en wetgeving bij familiehypotheek
Belastingdienst en fiscale regels bij familiehypotheken
Belastingdienst en fiscale regels bij familiehypothekenTerug naar Wiki Nuttige informatie Fiscaal en wetgeving bij familiehypotheek Belastingregels bij familiehypotheek Ook familiehypotheken zijn aan regels gebonden. Zo voorkomt de overheid dat er 'stiekem'...
Hoogst toegestane hypotheekrente bij familiehypotheek
Fiscaal beleid rondom maximale hypotheekrente bij familiehypotheken.Terug naar Wiki Nuttige informatie Fiscaal en wetgeving bij familiehypotheek Hoogst toegestane hypotheekrente Bij een vrienden- en familiehypotheek kies je zelf de hypotheekrente. Er is wel een...
Echtscheiding en hypotheek
Bij een echtscheiding komt vaak een flinke financiële afwikkeling kijken. Niet leuk. Vaak betekent een echtscheiding dat noodgedwongen het huis verkocht moet worden. Meestal is het huis op twee inkomens gekocht. Een familiehypotheek of onderlinge hypotheek kan op meerdere manieren uitkomst bieden.
Samenvatting
De overwaarde kan bij scheiding van partners bij de bank worden gefinancierd. Een dure optie, die niet altijd mogelijk is. Als de vertrekkende partner de overwaarde in een onderlinge hypotheek uitleent aan de blijvende partner kan vaker het huis behouden blijven. De vertrekkende partner krijgt zijn/haar geld met rente waarmee dit een aantrekkelijke optie is voor alle partijen.

Overwaarde aan ex-partner financieren met onderlinge hypotheek
In veel gevallen is de overwaarde op het huis de spelbreker. Een van de partners zou in theorie de hypotheek kunnen overnemen, maar omdat de andere partner recht heeft op de helft van de overwaarde, wordt de financiering te hoog voor de partner die in het huis wil blijven wonen. In zo’n geval is het ook mogelijk dat de vertrekkende partner de overwaarde in de vorm van een familiehypotheek uitleent aan de blijvende partner. De bank moet er wel mee instemmen, maar in veel gevallen kan hierover gepraat worden.
Voorbeeld
Mark en Laura gaan scheiden. Hun huis kochten ze voor 300.000 euro. Inmiddels is het huis 400.000 euro waard. Mark wil graag in het huis blijven wonen. Mark en Laura gaan naar jens.nl en laten een onderlinge hypotheek opmaken. Hierin leent Laura 50.000 euro aan Mark uit. Mark gaat een eerlijke rente vergoeden aan Laura, en lost de hypotheek in 30 jaar af. Zo krijgt Laura haar geld alsnog, maar dan in de vorm van een maandelijkse rente- en aflossing. Het resultaat is dat Mark in het huis kan blijven wonen, en dat financiën direct zijn afgewikkeld. Mark en Laura gaan niet voor niets uit elkaar en daarom is het extra fijn dat de hypotheek degelijke afspraken bevat, en beheerd wordt door Jens. Zo kan er nooit gedoe ontstaan. Wel zo prettig als je je leven los van elkaar wilt voortzetten.
Lage rente op familiehypotheek na echtscheiding
Banken toetsen of je een hypotheek kunt krijgen aan je inkomen. Als je de rente wat langer vastzet toetst de bank tegen jouw werkelijke maandlasten. Dat betekent dat als je een lagere rente afspreekt, je maandlast doorgaans lager wordt. Daar komt een belangrijk voordeel van een familiehypotheek van pas: Je mag zelf de hypotheekrente kiezen (binnen fiscale grenzen).
Als de vertrekkende partner het belang inziet van het behoud van de woning (bijvoorbeeld voor de kinderen), kan hij of zij de blijvende partner helpen door de overwaarde tegen een als hypotheek uit te lenen. Door de lage rente zakken de maandlasten, en dat kan het verschil maken waardoor de bank instemt.
CONTACT
vraaghet@jens.nl06-30532001
088 - 588 5888
Jens Onderlinge Hypotheken bv
Hofplein 19
3032 AC Rotterdam
KVK 72467088
JOUW ACCOUNT
Jouw betere hypotheek, met eerlijke voorwaarden en voordeel voor lener en financier start vandaag