Belastingdienst en fiscale regels bij familiehypotheken

​Nuttige informatie

Alles over het nut van een familiehypotheek bij echtscheiding

familiehypotheek bij echtscheidingen Terug naar Wiki ​Nuttige informatie ​Fiscaal en wetgeving bij familiehypotheek Echtscheiding en hypotheek Bij een echtscheiding komt vaak een flinke financiële afwikkeling kijken. Niet leuk. Vaak betekent een echtscheiding dat...

Alles over de familiehypotheek

Alles over de familiehypotheek Terug naar Wiki Algemeen Fiscaal Wat is een Familiehypotheek? Een familiehypotheek is een hypotheek die wordt verstrekt door iets- of iemand anders dan een bank. Hier lees je precies wat een familiehypotheek is, en behandelen we alles...

​Fiscaal en wetgeving bij familiehypotheek

Hoogst toegestane hypotheekrente bij familiehypotheek

Fiscaal beleid rondom maximale hypotheekrente bij familiehypotheken.Terug naar Wiki ​Nuttige informatie ​Fiscaal en wetgeving bij familiehypotheek Hoogst toegestane hypotheekrente Bij een vrienden- en familiehypotheek kies je zelf de hypotheekrente. Er is wel een...

Belastingregels bij familiehypotheek

Ook familiehypotheken zijn aan regels gebonden. Zo voorkomt de overheid dat er ‘stiekem’ onderlinge hypotheken worden gebruikt om geld te schenken zonder belasting te betalen. Ook wordt zo voorkomen dat onderlinge hypotheken kunnen worden misbruikt om geld wit te wassen of andere niet legitieme doeleinden.

Samenvatting

Voor de fiscus maakt het niet uit bij wie je geld voor je hypotheek hebt geleend. Je moet wel kunnen aantonden dat je de rente die jij aftrekt ook echt als rente betaald hebt. Hypotheken gesloten na 1 januari 2013 moeten worden aangemeld bij de belastingdienst en volledig worden afgelost. De hypotheekrente moet verder “zakelijk zijn”, dat betekent dat deze niet meer dan 25% mag afwijken van een ‘gangbaar commercieel tarief’.

Onderlinge hypotheek aanmelden bij de belastingdienst

Familehypotheken (onderlinge hypotheken) gesloten na 1 januari 2013 moeten verplicht worden aangemeld bij de fiscus. Je meldt je hypotheek aan via het aangifteprogramma en je doet dit in de belastingaangifte over het jaar waarin de familiehypotheek is gaan lopen. Heb je een boekhouder, zorg dan dat hij/zij dat voor je doet. Vergeet je je hypotheek aan te melden? Dan vervalt de belastingaftrek compleet tot je de hypotheek wel hebt aangemeld. De consequentie is dus erg groot. Het is niet mogelijk om dit later te corrigeren. Misgelopen hypotheekrente-aftrek ben je dus voor altijd kwijt.

Hypotheekrente-aftrek alleen bij 100% aflossen

Een belangrijk moment in de geschiedenis voor hypotheekrenteaftrek is 1 januari 2013. Op dat moment werd het verplicht voor nieuwe hypotheken om volledig af te lossen, als de lener tenminste zijn hypotheekrente wil kunnen aftrekken.

Je mag zowel annuïtair als lineair aflossen, zolang de volledige lening binnen 30 jaar is afbetaald.

Laagst toegestane hypotheekrente

De laagst toegestane hypotheekrente kun je afleiden van de drie commerciële aanbieders die het laagste tarief in de markt aanbieden. Ook de prijsvechters zijn commerciële partijen, die dus zakelijke hypotheekrentes aanbieden.

Hoogst toegestane hypotheekrente

De hoogst toegestane hypotheekrente kun je afleiden van de drie commerciële aanbieders die het hoogste tarief in de markt aanbieden.

PERSOONLIJK CONTACT

Plan vrijblijvend een informatiegesprek
Reserveren

WHATSAPP

Direct contact over je vraag
Start met Appen

E-MAIL

Snel een inhoudelijk antwoord
vraaghet@jens.nl

word onderdeel van de Jens community

aanvragen

Jouw betere hypotheek, met eerlijke voorwaarden en voordeel voor lener en financier start vandaag

 

Jouw betere hypotheek, met eerlijke voorwaarden en voordeel voor lener en financier start vandaag

 

 

WORD ONDERDEEL VAN DE
JENS COMMUNITY