Jens LogoReviews

Hoogst toegestane hypotheekrente

Hoogst toegestane hypotheekrente

Bij een vrienden- en familiehypotheek kies je zelf de hypotheekrente. Er is wel een maximum gesteld, om misbruik van vrienden- en familiehypotheken te voorkomen.

Samenvatting

Voor de fiscus maakt het niet uit bij wie je geld voor je hypotheek hebt geleend. Je moet wel kunnen aantonden dat je de rente die jij aftrekt ook echt als rente betaald hebt. Hypotheken gesloten na 1 januari 2013 moeten worden aangemeld bij de belastingdienst en volledig worden afgelost. De hypotheekrente moet verder “zakelijk zijn”, dat betekent dat deze niet meer dan 25% mag afwijken van een ‘gangbaar commercieel tarief’.

Hoogst toegestane hypotheekrente

De hoogst toegestane hypotheekrente kun je afleiden van de drie commerciële aanbieders die het hoogste  tarief in de markt aanbieden. Ook de prijsvechters zijn commerciële partijen, die dus zakelijke hypotheekrentes aanbieden. Let dat je bijzondere kortingen niet als vanzelfsprekend meeneemt. Denk hierbij aan een betaalpakket korting op de hypotheekrente bij een grootbank. Het is beter naar werkelijke rente zonder bijzondere voorwaarden te kijken. Zo weet je zeker dat er nooit discussie ontstaat over de rente die jij als referentie gebruikt.

Wanneer kies ik de hoogste rente?

Een hoge rente wordt vaak gekozen als er sprake is van schenkingen. De financier is dan vaak een ouder of nauwe verwant. Om fiscaal voordeel te behalen wordt eerst een hoge rente gerekend (die aftrekbaar is), om vervolgens jaarlijks een schenking te maken. De hoogste rente wordt ook vaak gekozen door ondernemers die vanuit hun (pensioen)bv een hypotheek aan zichzelf verstrekken. Ook hier levert hypotheekrenteaftrek een extra voordeel op.

Vastleggen van referentie-rente

Het is sterk aan te raden om de rente waarop jij jouw hypotheekrente baseert vast te leggen. Dat kan bijvoorbeeld door screenshots te maken van de website van meerdere hypotheekaanbieder met het rentetarief dat zij aanbieden. Sluit je je familiehypotheek met de hulp van Jens, dan hoef je niks vast te leggen. Jens legt maandelijks de commerciële rentes vast. Krijg jij controle dan vraag je eenvoudig het bewijs op bij Jens.

Is er renteaftrek mogelijk op een familiehypotheek?

De hypotheekrenteaftrek is niet gebonden aan bank hypotheken. Elke hypotheek, dus ook een familiehypotheek valt onder dezelfde fiscale spelregels. Een familiehypotheek kent dus dezelfde mogelijkheden tot renteaftrek, als een normale hypotheek bij de bank. [Lees alles over hypotheekrente bij familiehypotheken op de speciale Jens Wiki pagina “Alles over de rente & familiehypotheek”.]

Bij Jens kies je zelf jouw hypotheekrente

Tijdens het aanvragen van de Jens hypotheek kies je als basis voor de Jens Advies Rente, de laagst mogelijk rente, of de hoogst mogelijke rente. Daarna kan je deze zelf nog aanpassen. Jens helpt je dus om een goed startpunt te vinden, maar uiteindelijk bepaal je zelf welke rente er op papier komt te staan

Plan belafspraak

  • Laagdrempelig persoonlijk contact
  • Kosteloos en vrijblijvend
  • Ruimte voor jouw vragen

Keuzehulp

  • Online situatie-check
  • Kosteloos en vrijblijvend
  • Helder advies in 2 minuten

Start je aanvraag

  • Stap-voor-stap aanvragen
  • Professioneel begeleid
  • Jouw alternatieve hypotheek goed geregeld